Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Korpschef Meijboom stapt op na strandrellen

8 feb 10

Kijk of luister naar: Korpschef Meijboom stapt op na strandrellen

Korpschef Aad Meijboom stapt op als korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond. Dat heeft hij vandaag geschreven aan het regionaal college Rijnmond.


Onder vuur
Meijboom lag al weken onder vuur na een kritisch rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. In het rapport stond dat niet alleen de gemeente en justitie, maar vooral de politie heeft ernstige fouten gemaakt. Het feit dat de mobiele eenheid (ME) die avond niet is ingezet, werd de korpschef ernstig kwalijk genomen. Meijboom reageerde in eerste instantie stoïcijns en wilde niet opstappen: "Als het stormt, hoort een kapitein op de brug te staan."

Brief
Begin december stuurde Meijboom nog een brief naar alle medewerkers waarin hij duidelijk maakte dat het beeld niet klopt dat de strandrellen in Hoek van Holland kennelijk geen gevolgen hebben voor de politietop. Bij de politiemensen 'op de vloer' was het beeld ontstaan dat Meijboom er ongeschonden van af zou komen en dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor wat er misging op 22 augustus op het strand van Hoek van Holland. Voor hun gevoel namen Meijboom en burgemeester Ahmed Aboutaleb een laconieke houding aan en dat gaf veel onrust.

Conclusies
Burgemeester Aboutaleb liet vandaag weten dat na het vernietigende COT-rapport indringende gesprekken met Meijboom zijn gevoerd. Verder is gesproken over de toekomst van het korps op de lange termijn. Op basis daarvan heeft Meijboom zijn conclusies getrokken.

Dode
Het strandfeest Sunset Grooves liep augustus vorig jaar ernstig uit de hand na de komst van een groot aantal hooligans. Politieagenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze zich genoodzaakt zagen om te schieten. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Meijboom blijft in functie totdat zijn opvolger bekend is.

In NOVA vanavond een reactie van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. In de studio reageert Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief