Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Let's move' tegen overgewicht

10 feb 10

Kijk of luister naar: 'Let's move' tegen overgewicht

Onder leiding van de Amerikaanse first lady Michelle Obama is gisteren de grote 'Let's Move'-campagne van start gegaan om kinderen in beweging te krijgen, aan het gezonde eten, en weg van frites en hamburgers.


Catastrofe

Vetzucht begint een nationale catastrofe te worden die tot astronomische kosten in de gezondheidszorg leidt, maar zelfs ook de nationale veiligheid bedreigt: overgewicht is reden nummer 1 voor afkeuringen voor militaire dienst.

Discussie
Bijna een jaar geleden startte Michelle Obama een nationale discussie mét kinderen over de gezondheid ván kinderen. De discussie ging voornamelijk over 'goed eten' en over de rol die eten speelt in 'gezond leven'. Deze nationale discussie heeft geleid tot de Let's Move-campagne.

Kosten
De afgelopen dertig jaar is het aantal kinderen in Amerika met overgewicht verdrievoudigd. Vandaag leidt 1 op de 3 kinderen aan overgewicht. Een derde van alle kinderen die zijn geboren in 2000 of later zal ergens in zijn of haar leven diabetes krijgen als gevolg van hun overgewicht. Vele anderen zullen als gevolg van hun gewicht last krijgen van hartfalen, hoge bloeddruk, kanker en astma. Recente studies hebben aangetoond dat dit de staat jaarlijks zo'n 147 miljard dollar zal gaan kosten.

NOVA doet verslag vanuit Nashville Tennessee, hoofdstad van de countrymuziek en een van de zwaarste steden van het land.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief