Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink verwerpt IJslandse beschuldiging

10 feb 10

Kijk of luister naar: Wellink verwerpt IJslandse beschuldiging

"Onbeschoft misleidend"; president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank heeft voor de commissie-De Wit gelogen.


Brief
Dat zegt de voormalige IJslandse minister van Bankzaken Sigurdsson vandaag in een brief aan De Volkskrant. Wellink zei tegen de commissie misleid te zijn door de IJslanders over internetbank Icesave. Maar volgens Sigurdsson heeft IJsland Wellink gewaarschuwd dat IJsland de tegoeden van Nederlandse spaarders bij Icesave niet kon garanderen.

Document
Maar president Nout Wellink laat in NOVA een document zien waarin de IJslandse toezichthouder aan de DNB laat weten dat het IJslandse depositogarantiestelsel gezond is. "De feiten zijn in strijd met wat hij gezegd heeft," aldus Wellink. "De IJslandse toezichthouder heeft tegen mij gezegd dat het depositogarantiestelsel aan haar verplichtingen kon voldoen." Wellink houdt staande dat hij alles heeft geprobeerd om de expansie van Icesave in Nederland tegen te houden, maar dat hem geen middelen ter beschikking stonden om het te verbieden.

Bovendien is Wellink bereid de vertrouwelijke documenten ook vertrouwelijk aan de commissie-De Wit te laten zien.

Terugbetaling
Begin dit jaar nog weigerde de IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson de wet te tekenen over de terugbetaling van de Icesave-tegoeden aan Nederlandse en Britse spaarders. De wet, die de week daarvoor werd aangenomen door het parlement, regelt dat IJsland zo'n vier miljard euro moet vergoeden aan Groot-Brittannië en Nederland, die het geld aan gedupeerde spaarders hebben voorgeschoten nadat Icesave failliet was gegaan. Het Nederlandse deel daarvan is 1,3 miljard euro.

Verplichting
Nederland houdt vast aan de verplichting van IJsland om de spaartegoeden terug te betalen. Het Icesave-akkoord is ook een belangrijke voorwaarde voor een steunpakket van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor onder andere IJsland. Zolang goedkeuring van de Icesave-deal uitblijft, kunnen Nederland en Groot-Brittannië het IMF-geldinfuus blokkeren. Het IMF voert de druk op IJsland op om de Icesave-voorschotten terug te betalen aan de Britse en Nederlandse overheid.

In NOVA vanavond een gesprek met Nout Wellink.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief