Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Berlusconi weer beschuldigd van banden met maffia

10 feb 10

Kijk of luister naar: Berlusconi weer beschuldigd van banden met maffia

De Italiaanse premier Berlusconi had begin jaren negentig connecties met de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra.


Dat beweert tenminste Massimo Ciancimino afgelopen maandag in een proces in Turijn.

Brief
Zijn vader, oud-burgemeester van Palermo, deed zaken met maffiabaas Bernardo Provenzano. Massimo Ciancimino is in het bezit van een brief uit 1994 van zijn overleden vader, gericht aan Marcello Dell’Utri, medeoprichter van Forza Italia. Silvio Berlusconi zou er een afschrift van hebben moeten krijgen. Massimo’s vader zou het schrijven hebben opgesteld samen met Provenzano. In de brief dreigt vader Ciancimino zijn "stilzwijgen dat al jaren duurt te doorbreken”. Volgens zoon Massimo betreft dit het stilzwijgen over het ontstaan van Forza Italia. (Lees meer: NRC)

Onzin
Begin december vorig jaar beschuldigde een maffia-spijtoptant Berlusconi ook al van connecties met de Cosa Nostra. De getuige, Gaspare Spatuzza, zei dat een maffiabaas hem eerder vertelde dat er een verband was tussen Berlusconi en een reeks bomaanslagen die destijds door de georganiseerde misdaad werd gepleegd. Berlusconi, die geen partij is in deze strafzaak, deed de getuigenissen van Spatuzza af als onzin.

Protest
Dario Fo, Italiaans toneelregisseur, acteur, toneelschrijver, in 1997 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur, protesteert al jaren tegen Berlusconi. Hij reageert in NOVA op de beschuldigingen van Ciancimino.

Bekijk ook het volledige interview met Dario Fo.
Get Microsoft Silverlight

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief