Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onrust in Iran op nationale feestdag

11 feb 10

Kijk of luister naar: Onrust in Iran op nationale feestdag

Iran viert vandaag dat 11 februari 1979 het regime van sjah Mohammed Reza Pahlavi (1919-1980) ten val kwam en ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini (1902-1989) de teugels overnam.


Speech
Op het Vrijheidsplein heeft Ahmadinejad een lange toespraak gehouden ter gelegenheid van deze nationale feestdag. Daarin beklemtoonde hij opnieuw dat Iran uranium steeds beter, vaker en hoger verrijkt. Iran is een nucleaire staat, aldus Ahmadinejad. Hij zei ook dat de Amerikaanse president Barack Obama "allemaal kansen laat lopen om de belangen van Israël te dienen". Hij bejubelde het Iraanse volk en gaf af op het Westen.

Oproer
Maar helemaal vlekkeloos loopt de viering niet: de politie heeft in het centrum van Teheran op aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi geschoten. Er is ook traangas op betogers afgevuurd, aldus de website de Groene Stem, een site van tegenstanders van Ahamadinejad. De oppositie heeft de kleur groen, tevens kleur van de islam, als symbool aangenomen.

Belaagd
Ex-presidentskandidaat Mehdi Karoubi en ex-president Mohammad Khatami werden door militieleden belaagd. De belagers raakten daarbij ook slaags met aanhangers van de oppositie.

Fraude
Ahmadinejads herverkiezing in juni is zeer omstreden. De oppositie zegt dat zij door fraude tot stand is gekomen. Mousavi werd bij de verkiezingen tweede. Oud-parlementsvoorzitter Karoubi was dit voorjaar één van de leiders van de groene protestbeweging in Iran, die na de verkiezingen hard uit elkaar is geslagen. Na die verkiezingen gingen honderdduizenden Iraniers in protest de straat op. Politie en milities traden hard op tegen de demonstraties. Er vielen verschillende doden.

Verbod
De autoriteiten hebben de media verboden over betogingen te berichten. En omdat er geen enkele vorm van persvrijheid is in Iran, is het moeilijk de juichstemming op de Iraanse staatstelevisie op waarde te schatten.

In NOVA vanavond het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief