Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toenemende irritatie over Uruzgan tussen PvdA en CDA

11 feb 10

Kijk of luister naar: Toenemende irritatie over Uruzgan tussen PvdA en CDA

De irritatie over Uruzgan loopt in hoog tempo op.

 
NAVO
Zoals bekend wijst de PvdA het verzoek van de NAVO om Nederlandse militairen langer in Uruzgan te houden af. Tot zover niets nieuws. Maar er zijn steeds meer vragen over hoe het kan dat de NAVO iets vraagt waarvan vaststaat dat de PvdA er niet mee zal instemmen.

Wouter Bos liet vandaag merken dat het het verzoek van de NAVO weliswaar een van de opties is die het kabinet onderzoekt, maar dat het wat hem betreft niet zal gebeuren: "U kent het standpunt van de PvdA".

Geen missie
De PvdA wil geen nieuwe militaire missie in Uruzgan. Ook willen zij geen grote missie buiten Uruzgan. Bos bevestigt dat hij als PvdA-leider op een lijn zit met de PvdA-fractie.

Conflict
De kwestie-Uruzgan leidt overduidelijk tot een nieuw conflict tussen de grootste regeringspartijen CDA en PvdA. Maar, zo benadrukte Bos, "we lossen ze één voor één op." Bos wilde niet ingaan op de suggestie dat hij toch wist dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de NAVO eerder had verzocht Nederland een officieel verzoek te sturen. "In elk geval niet namens mij", zei Bos.

Overleg
Een gepland overleg tussen de top van het kabinet en de meest betrokken ministers werd gisteren uitgesteld tot volgende week, als premier Jan Peter Balkenende weer terug is van de Olympische Winterspelen in Vancouver. De door de Tweede Kamer gestelde deadline van 1 maart komt daarmee steeds dichterbij.

Ergernis
Bij CDA en ChristenUnie groeit ondertussen de ergernis over de positie van de PvdA-fractie. De sociaaldemocraten verdedigen zich door te stellen dat ze niets anders doen dan vasthouden aan het kabinetsbesluit van 2007 over terugtrekking uit Uruzgan.

Brief
Ondertussen maakte het kabinet de brief van NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen aan premier Balkenende openbaar. De Deen verzekert daarin dat een ander land in augustus de leidende militaire rol in Uruzgan kan overnemen. Die troepen kunnen dan samenwerken met Nederlanders, als die met trainers en een reconstructieteam langer in die Afghaanse provincie zouden blijven.

In NOVA vanavond vanuit Den Haag het laatste nieuws over de oplopende irritatie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief