Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stevige kritiek op kabinet van oppositie

16 feb 10

Kijk of luister naar: Stevige kritiek op kabinet van oppositie

De oppositie heeft vandaag geen goede woorden over voor de rol van premier Jan Peter Balkenende bij de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog.


Motie van wantrouwen
GroenLinks, D66 en de SP verwijten Balkenende dat hij een onderzoek jarenlang heeft tegengehouden, en dat hij nu de voornaamste conclusies niet wil onderschrijven. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema sluit een motie van wantrouwen tegen Balkenende niet uit, maar wacht eerst het antwoord van de premier af.

Geschaad
Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant heeft Balkenende 'het vertrouwen van de Tweede Kamer en van de bevolking ernstig geschaad'. Kant is zeer ontstemt over de reactie van het kabinet op het rapport. Volgens haar ontbreekt elke erkenning dat Nederland een illegale oorlog heeft gesteund en dat dat een verkeerd besluit was.

Bolkestein
Oud-VVD leider en oud-Eurocommissaris Frits Bolkestein vindt dat premier Jan Peter Balkenende moet aftreden vanwege de steun aan de Amerikanen. Volgens Bolkestein vandaag in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland, gaat het om een onbezonnen inval die op lucht is gebaseerd.

Doodzonde
Het CDA vindt dat het kabinet de Tweede Kamer in 2003 niet bewust heeft misleid en ook niet onvolledig heeft geïnformeerd over de dreiging vanuit Irak. Het had beter gekund, zeker met de kennis van nu. Maar politiek en juridisch beladen termen als onvolledig en onjuist informeren, wat een politieke doodzonde is, zijn niet aan de orde, vindt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

De PvdA vertrouwt er op dat de fouten die in 2003 zijn gemaakt, nooit weer gebeuren.

Het debat zal tot vanavond laat duren. In NOVA doet Ferry Mingelen verslag van de ontwikkelingen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief