Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stemmen trekken in Turks of Arabisch stuit op kritiek

17 feb 10

Kijk of luister naar: Stemmen trekken in Turks of Arabisch stuit op kritiek

Begin deze week haalde de PvdA in Rotterdam verkiezingsposters weg waarop uitsluitend in het Turks een kandidaat werd aangeprezen.


Incident
"Posters met leuzen in een vreemde taal zijn strijdig met de interne partijlijn", aldus PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer. "Het is een incident, ik betreur dat." Het maken en ophangen van de posters was een solo-actie van een deelraadslid, aldus Schrijer.Woedend
De VVD had woedend gereageerd op de poster. Zij vonden dat de PvdA daarmee het verkeerde voorbeeld gaf. Juist de Nederlandse taal is van groot belang voor de integratie, stelt de VVD (die overigens zelf ook in het Turks oproept). De PvdA deelt die opvatting. Volgens de Rotterdamse VVD-lijsttrekker Jeannette Baljeu 'kan een verkiezingsposter in het Turks echt niet'. "Het gaat om Nederlandse verkiezingen voor de gemeenteraad waar Nederlands wordt gesproken. Uitingen in de openbare ruimte horen in het Nederlands."'Politieke apartheid'
Na de ophef rond de poster in Rotterdam duiken overal in Nederland verkiezingsposters in het Turks, Marokkaans, Engels en Chinees op. In Deventer wordt aanstaande vrijdag zelfs een heel verkiezingsdebat in het Turks gehouden. In Deventer woont een grote Turkse gemeenschap. De Deventer-VVD weigert mee te doen: "Dit is politieke apartheid".

Grondwet

De discussie rond de affiches komt een paar dagen nadat het kabinet heeft besloten het gebruik van de Nederlandse taal te verankeren in de grondwet. Het kabinet wil daarmee zeker stellen dat het gebruik van het Nederlands niet in de verdrukking komt, nu er in Nederland steeds meer talen worden gesproken. Door de positie van het Nederlands in de grondwet vast te leggen, wordt zeker gesteld dat mensen in Nederland altijd met de eigen taal uit de voeten kunnen.

Integratie
Maar hoe erg is het eigenlijk, een verkiezingsposter in het Turks, Marokkaans, Arabisch, Spaans of nog een andere taal, als het daardoor lukt meer allochtonen te laten stemmen? Bevordert het juist niet de integratie? Zelfs president Obama houdt een verkiezingsrede in het Spaans!

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief