Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Waren moordenaars van Hamasleider agenten van de Mossad?

17 feb 10

Kijk of luister naar: Waren moordenaars van Hamasleider agenten van de Mossad?

Op 20 januari werd de Palestijnse Hamasstrijder Mahmoud al-Mabhouh in zijn hotelkamer in Dubai vermoord door een doodseskader.


Mabhouh was volgens zijn broer zonder lijfwachten op reis voor Hamas om wapens naar de Gazastrook te halen. Mabhouh was een van de oprichters van de gewapende tak van Hamas, de Ezzedin al-Qassam.

Valse paspoorten
Tien mannen en een vrouw, reizend op valse paspoorten uit Europese landen, voerden de moord uit. Britse media melden vandaag dat de paspoorten van onschuldige, in Israël wonende, Britten zijn gekopieerd.

Mossad
De moordenaars staan op beelden van bewakingscamera's. Volgens Hamas, de beweging die bevrijding van Palestina en vernietiging van
Israël nastreeft, zijn het agenten van de Israëlisiche geheime dienst Mossad. Volgens een Israëlische veiligheidsexpert gebruikt de Mossad bij voorkeur de identiteiten van mensen die echt bestaan in plaats van valse identiteitsbewijzen te maken.

Lieberman
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, heeft vandaag tegen de Israëlische legerradio gezegd, dat er geen reden is om te denken dat de Mossad achter de moordaanslag op Mahmoud al-Mabhouh zit.(Foto: AP)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief