Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Haalt het kabinet het eind van de week?

17 feb 10

Kijk of luister naar: Haalt het kabinet het eind van de week?

Het overleg van de top van het kabinet en de meest drie betrokken ministers over Afghanistan zit muurvast.


Slecht nieuws
Minister Van Middelkoop (Defensie) zei vandaag dat het overleg "geen millimeter" is opgeschoten en "dat is geen goed nieuws." Ook vicepremier André Rouvoet zei dat er geen enkele vooruitgang was geboekt. De beide bewindslieden van de ChristenUnie verlieten het overleg op het ministerie van premier Jan Peter Balkenende het eerst. CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei niet te verwachten dat het kabinet vrijdag al een besluit kan nemen over de toekomstige bijdrage van Nederland in Afghanistan. Op de vraag of hij verwacht eruit te komen, zei hij: "We zullen het zien".

Besluit
Vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos zei gisteren nog dat hij wil dat het kabinet nog deze week een besluit neemt. Zijn partijgenoot minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zei vandaag dat het tijd is om een beslissing te nemen. Hij ging ervan uit dat dat deze week kan lukken.

PvdA
De PvdA wil weg met alle militairen uit Uruzgan en houdt daaraan vast en stelt dat ze niets anders doen dan vasthouden aan het kabinetsbesluit van 2007 over terugtrekking uit Uruzgan. De PvdA wil dat de ministerraad vrijdag het verzoek van de NAVO officieel afwijst.

Opties
Volgens Balkenende liggen er nog enkele opties op tafel. De gesprekken zijn in de fase dat die opties zorgvuldig bekeken moeten worden. "Op ons rust een grote internationale verantwoordelijkheid om het verzoek van de secretaris-generaal van de NAVO serieus te bekijken", aldus Balkenende.

Brief
De NAVO heeft het kabinet gevraagd met een trainingsmissie tot augustus 2011 te blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan. Een ander land kan in augustus de leidende militaire rol overnemen. Die troepen kunnen dan samenwerken met Nederlanders, als die met trainers en een reconstructieteam langer in die Afghaanse provincie zouden blijven.

Crisis
De irritatie over Uruzgan die vorige week al hoog opliep, wordt daarmee niet minder. Integendeel: de kwestie Uruzgan leidt tot een diepe crisis in het kabinet.

Rouvoet
Vicepremier André Rouvoet is vanmiddag opnieuw naar het Torentje van premier Jan Peter Balkenende gegaan voor overleg. Rouvoet zei dat het gesprek op zijn initiatief plaatsheeft om de stand van zaken te bespreken, nu de PvdA vandaag het NAVO-verzoek definitief heeft afgewezen. Vicepremier Wouter Bos is niet bij het gesprek. Rouvoet ziet het nog niet voor zich dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over Afghanistan. Hij zei dat hij nog geen "voldragen concept" heeft gezien op basis waarvan het kabinet vrijdag een besluit kan nemen de NAVO-optie.

In NOVA vanavond het laatste nieuws en vanuit Utrecht een gesprek met Wouter Bos. In de studio reageert Femke Halsema, partijleider GroenLinks.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief