Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Keihard debat in Den Haag

18 feb 10

Kijk of luister naar: Keihard debat in Den Haag

Premier Jan Peter Balkenende en de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet zijn in de Tweede Kamer voor een spoeddebat over de 'ontstane, actuele situatie' rond Afghanistan.


Volg ook de tweets van Kamerleden

Crisis
Gisteren ontstond acuut een crisissituatie binnen het kabinet toen Wouter Bos het NAVO-verzoek om een jaar langer in Uruzgan te blijven, definitief afwees. Hij deed dat in het zeventiende overleg over Afghanistan tussen de top van het kabinet en de drie meest betrokken ministers. Het CDA wil wel langer blijven in Uruzgan nadat de huidige missie in augustus is beëindigd.

Val
De oppositie vraagt zich inmiddels niet meer af of het kabinet zal vallen, alleen nog maar wanneer: SP-fractievoorzitter Agnes Kant wees erop dat de stekker van het kabinet er misschien nog inzit, "maar de stroom is allang afgesloten." Geert Wilders, fractievoorzitter van de PVV, stelt dat het CDA door de knieën moet. "Maar ik zie ze niet buigen. Als dit kabinet valt, gaat bij mij de champagnefles open. We kunnen dan naar de koningin en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Hopelijk komen we daar uit met een hele grote PVV." VVD-leider Mark Rutte rekent op Tweede Kamerverkiezingen in juni. Hij vindt dat het kabinet "beschamend" optreedt rondom Uruzgan.

Partijbelang
Oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn heeft geen goed woord over voor de houding van de PvdA in de kwestie-Afghanistan. Hij vindt dat de discussie niet meer om het belang van de Afghanen gaat, maar vooral om partijbelang. Volgens Berlijn houdt de PvdA geen rekening met de veranderende omstandigheden en de internationale positie van Nederland.

Prominenten
NOVA volgt de ontwikkelingen in politiek Den Haag op de voet en gaat bij een aantal prominente PvdA-leden langs met de vraag wat zij vinden van de rol die de PvdA in deze crisis speelt. Verder aandacht voor de stelling: 'de breker betaalt'. Wat is er gebeurd met eerdere 'brekers': hoe betalen zij de prijs? En heeft de huidige crisis in het kabinet invloed op hoe er gestemd zou worden als er nu verkiezingen zouden worden gehouden?

Te gast zijn: Lodewijk Asscher, lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam en Hans Hillen, CDA-senator.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief