Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Web-Only: Strenger illegalenbeleid lijkt averechts te werken

18 feb 10

Kijk of luister naar: Web-Only: Strenger illegalenbeleid lijkt averechts te werken

Het leven van uitgeprocedeerde asielzoekers is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Dat blijkt uit het onderzoek "Het leven gaat door", uitgevoerd door stichting LOS in opdracht van de gemeente Utrecht.


Voor het onderzoek zijn 88 uitgeprocedeerde asielzoekers onder meer ondervraagd over hun leef-, woon-, werk- en medische situatie.

Averechts
De conclusie van het onderzoek is dat een restrictief illegalenbeleid illegaal verblijf in Nederland wel moeilijker maakt, maar het niet uitbant. Problemen worden niet voorkomen en/of opgelost. Het huidige illegalenbeleid zou juist averechts werken.

Ondergronds
Uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven vaker op straat, lijden vaker honger, krijgen meer gezondheidsklachten, maken zich meer schuldig aan bestaans- of verblijfscriminaliteit en worden bovendien kwetsbaarder voor misbruik. Zij gaan steeds verder ondergronds om aan het vreemdelingentoezicht te ontkomen. De leefomstandigheden van kwetsbare uitgeprocedeerde asielzoekers leiden ook tot problemen voor gemeenten waar zij verblijven.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief