Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet aan rand van de afgrond

19 feb 10

Kijk of luister naar: Kabinet aan rand van de afgrond

De eenheid binnen het kabinet staat op scherp. De ministerraad is al uren bijeen en staat onder grote spanning. Op tafel ligt de eis van vicepremier Wouter Bos om het NAVO-verzoek definitief af te wijzen. Het vertrouwen onder de ministers van CDA en PvdA lijkt inmiddels tot nul gedaald.


Geen goed woord
Vicepremier Rouvoet zei vandaag dat op alle politiek leiders een verantwoordelijkheid rust om tot een besluit te komen. Gisteravond hadden de oppositiepartijen geen goed woord over voor de gang van zaken rond de besluitvorming over de missie in Uruzgan. In een debat met de Kamer herhaalde Bos dat het kabinet wat hem betreft het NAVO-verzoek voor een trainingsmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan moet afwijzen.

De aanvraag van de NAVO kwam er op verzoek van CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. Verhagen zegt te hebben gehandeld met medeweten van het hele kabinet. PvdA-leider Wouter Bos zegt dat hij heeft geweten van de besprekingen maar Bos ontkent dat hij heeft ingestemd met een officieel verzoek van de NAVO.

Val
Hoe dichtbij is de val van het kabinet-Balkenende IV? NOVA volgt de ontwikkelingen vandaag op de voet en zendt vanavond live uit vanuit Dudok, pal tegenover het Binnenhof. Met de hoofdrolspelers en het laatste nieuws. Te gast zijn onder meer: D66-leider Alexander Pechtold, SP-fractievoorzitter Agnes Kant, oud-PvdA-voorzitter Ruud Koole, nu hoogleraar politieke wetenschappen in Leiden, en politicoloog aan de Vrije Universiteit André Krouwel.

Ook aan het woord komen families van militairen in Uruzgan. Het niet verlengen van de missie in Uruzgan valt slecht bij de militairen en hun families. Inmiddels zijn er 22 Nederlandse militairen in Afghanistan gesneuveld.

Lees ook de tweets van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en de Kamertweets

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief