Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoe verder na de val?

22 feb 10

Kijk of luister naar: Hoe verder na de val?

Het is vandaag voor de koningin een lange dag: vanmorgen vroeg is zij begonnen aan de consultaties met demissionair premier Balkenende, de demissionaire vicepremiers Bos en Rouvoet en haar vaste adviseurs, de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer en de vicepresident van de Raad van State.


Fractievoorzitters
Ook ontvangt zij de fractievoorzitters van een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer. Ze gaat zeker tot na negen uur vanavond door. Morgen verder met nog meer fractievoorzitters.

Opties
Inmiddels buitelen alle opties over elkaar heen en wordt er druk gespeculeerd over wie met wie kan gaan regeren.

Minderheidskabinet
Een aantal prominente oud-politici pleit voor een minderheidskabinet. "Een demissionair kabinet is niet in het landsbelang", stelt oud-vicepremier Hans Wiegel (VVD). "In deze tijden van crisis moeten er maatregelen worden voorbereid die de Nederlandse economie weer op orde brengen." De oud-politici stellen dat Balkenende IV een verstandshuwelijk was waar alle partijen te weinig energie in hebben gestoken. "Wie kiest voor een bepaalde coalitie, moet daar óók in investeren", meent voormalig CDA-fractieleider Willem Aantjes. Hij is ook zeer verbaasd dat Balkenende bij de volgende kamerverkiezingen de CDA-lijst weer gaat leiden.

Handen ineen
Demissionair PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vindt dat partijen die niet met de PVV willen regeren, de koppen bij elkaar moeten steken. Gezamenlijk zouden ze moeten voorkomen dat de partij van Geert Wilders invloed op de regering krijgt. De PVV zou kunnen gaan regeren of een nieuw kabinet kunnen gedogen, zoals Wilders heeft aangegeven. Voor Timmermans staat voorop dat beide opties geen werkelijkheid moeten worden. In zijn ogen staat Nederland op een breukvlak, omdat Wilders bevolkingsgroepen aan de kant wil zetten.

Rompkabinet
Voorlopig wordt verwacht dat CDA en ChristenUnie verdergaan als een zogenoemd rompkabinet totdat in het voorjaar nieuwe landelijke verkiezingen worden gehouden. In de tussentijd nemen dan de zittende bewindslieden van CDA en ChristenUnie het werk van de PvdA-collega's erbij en handelen lopende zaken af.

NOVA neemt vanavond, samen met ChristenUnie-leider André Rouvoet, de afgelopen week door en kijkt met hem naar de toekomst. Vanuit Nijmegen een gesprek van demissionair premier Jan Peter Balkenende.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief