Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De verkiezingsstrijd lijkt begonnen

23 feb 10

Kijk of luister naar: De verkiezingsstrijd lijkt begonnen

Op de dag dat de koningin nog politici en adviseurs over de vloer heeft om de gang van zaken na de val van kabinet-Balkenende IV te bespreken, lijkt de verkiezingsstrijd al in volle gang. In NOVA vanavond een debat tussen CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel en SP-fractievoorzitter Agnes Kant.


Kant heeft maandag aangegeven dat er wat de SP betreft in de aanloop naar nieuwe verkiezingen geen beslissingen over de verhoging van de AOW-leeftijd, de kilometerheffing en meer marktwerking in de zorg mogen worden genomen.

AOW
De SP is mordicus tegen een verhoging van de AOW-leeftijd. De partij vindt een verhoging "ongewenst, onzinnig en onnodig". Het CDA daarentegen is voor een verhoging en binnen het kabinet-Balkenende IV was hierover, na veel discussie, overeenstemming bereikt. Met de val van het kabinet lijkt de verhoging van de AOW-leeftijd echter inzet te worden bij de verkiezingen. Helemaal nu PVV-leider Geert Wilders heeft aangeven dat de AOW-leeftijd wat hem betreft op 65 jaar moet blijven, en de PVV hier geen concessies in zal doen.

PVV
Demissionair staatssecretaris Frans Timmermans van de PvdA riep gisteren partijen op om één front te vormen tegen de PVV van Wilders. Zijn partijgenoot Wouter Bos herhaalde dat de PvdA niet met de PVV wil regeren en voegde daaraan toe dat het CDA-leider Jan Peter Balkenende zou sieren als hij hetzelfde zou zeggen.

Cordon sanitair
De oproep van de PvdA-prominenten valt slecht bij andere partijen. SP-partijleider Agnes Kant noemde de oproep van Timmermans "onbegrijpelijk stom" en wees erop dat Wilders nu kan zeggen dat er een cordon sanitair om hem heen wordt gelegd. Ook het CDA wijst bij monde van fractievoorzitter Pieter van Geel de oproep af. "Het is heel onverstandig om elkaar bij voorbaat uit te sluiten. Dat past niet in een democratie", aldus Van Geel. Wilders zelf noemt de oproep van Bos een belediging voor de kiezer en deze zal dit "afstraffen" volgens de PVV-leider.

In NOVA vanavond een debat tussen SP-fractievoorzitter Agnes Kant en CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief