Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos en Rutte in debat

24 feb 10

Kijk of luister naar: Bos en Rutte in debat

De Tweede Kamerverkiezingen zullen op woensdag 9 juni plaatsvinden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren bekend gemaakt.


Ontslag
De koningin heeft aan alle PvdA-bewindslieden ontslag verleend. Zij worden vervangen door bewindslieden van het CDA en de ChristenUnie (CU).

Wat wel, wat niet?
Als de Kamer volgende week terug is van reces, zal het parlement bekijken welke onderwerpen controversieel moeten worden verklaard. Daarna wordt bezien "hoe we verder gaan", aldus de woordvoerder van Jan Peter Balkenende.

Verkiezingsstrijd
En zo worden de gemeenteraadsverkiezingen voor een groot deel overschaduwd door de landelijke politiek en is de verkiezingsstrijd in volle gang.

Cordon sanitaire
De PvdA riep deze week op om in een nieuwe regering niet samen te werken met de PVV. Deze oproep viel vooral bij de PVV en het CDA niet in goede aarde: "De kiezer zal dit afstraffen", aldus Wilders. "Het is heel onverstandig om elkaar bij voorbaat uit te sluiten. Dat past niet in een democratie", zei CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel. Maar ook VVD-leider Mark Rutte keerde zich tegen een cordon sanitaire.

Prutswerk
Mark Rutte heeft afgelopen zondag Wouter Bos verweten de kwestie Uruzgan te hebben gebruikt voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en vindt dat het kabinet 'onwaarschijnlijk heeft zitten prutsen'.

Eigen visie
En de NAVO reageerde vandaag voor het eerst (bekijk de video met gebruik van de Windows media Player) op de ontwikkelingen in Nederland en de gevolgen voor Afghanistan: het NAVO-verzoek voor een nieuwe missie in Uruzgan bevatte de eigen visie van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. "Wat voor antwoord hij ook verwachtte, hij heeft zijn eigen visie bekendgemaakt. Hij had geen illusies over het besluitvormingsproces", verzekerde James Appathuria, woordvoerder van de secretaris-generaal vandaag.

Bekijk hier het interview met James Appathuria
(niet ondertiteld, en alleen te bekijken met de Silverlightplayer)
Get Microsoft Silverlight

Debat
In NOVA debatteren vanavond politiek leider van de PvdA Wouter Bos en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte over ondermeer de politieke actualiteit, over de val van het kabinet, over Nederland en de NAVO, en over hun politieke filosofieën.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief