Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Appathuria: NAVO-brief was visie Rasmussen

24 feb 10

Kijk of luister naar: Appathuria: NAVO-brief was visie Rasmussen

Het NAVO-verzoek voor een nieuwe missie in Uruzgan bevatte de eigen visie van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.


"Wat voor antwoord hij ook verwachtte, hij heeft zijn eigen visie bekendgemaakt. Hij had geen illusies over het besluitvormingsproces", verzekerde James Appathuria, woordvoerder van de secretaris-generaal vandaag.

Brief
Het kabinetsoverleg over de missie, dat uiteindelijk tot de val van de regering leidde, was vorige week op scherp gezet door een schriftelijk verzoek van de NAVO. Volgens sommigen had minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) daarover overleg gevoerd met de NAVO, zonder andere ministers te raadplegen.

Trainers
"De secretaris-generaal had contact met Nederlandse leiders, maar hij vindt het zijn verantwoordelijkheid om in de brief zijn eigen wensen bekend te maken", aldus de woordvoerder. Soortgelijke brieven zijn aan alle andere bondgenoten gestuurd, met bijvoorbeeld verzoeken voor meer trainers voor het Afghaanse leger.

Gecompliceerd
Door de val van de regering besluit Nederland zeer waarschijnlijk voorlopig niet tot een nieuwe kleinere trainingsmissie in Uruzgan. "Dat heeft dingen voor ons gecompliceerder gemaakt", aldus Appathuria. "Het vereist dat de NAVO en partners het gat opvullen. Het geeft een zorgwekkend signaal aan de Afghaanse bevolking. En het veroorzaakte direct een discussie over de eenheid en vastberadenheid van de NAVO."

Kerstmis
De huidige bijna tweeduizend Nederlandse militairen zullen, zoals het er nu uitziet, op 1 augustus beginnen te vertrekken. Tegen Kerstmis zal de laatste Nederlandse soldaat uit Afghanistan weg zijn.

(Foto: NATO)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief