Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA Politiek: Maastricht

27 feb 10

Kijk of luister naar: NOVA Politiek: Maastricht

NOVA Politiek, vanavond live vanuit het Stadhuis op de markt in Maastricht. Met oud-staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans, Trots op Nederland lijsttrekker Rita Verdonk, en demissionair minster van Verkeer Camiel Eurlings.


Kijk op de speciale NOVA Gemeentetour-website voor meer informatie.

Coffeeshopbeleid
In Maastricht vormt het coffeeshopbeleid een belangrijk onderwerp in de verkiezingsstrijd. De gemeente heeft de afgelopen jaren getracht om de overlast van drugstoerisme tegen te gaan. Hoe gaat het nu verder?

Bestuurlijke integriteit
Al jaren staat de bestuurlijke integriteit in Limburg ter discussie. De regio kent vele affaires van fraude en corruptie waarbij bestuurders en ambtenaren betrokken zijn, zoals de Sinterklaas-affaire in Echt-Susteren en de bouwfraude rondom bouwbedrijf Jansen de Jong. De Limburgse Commissaris van de Koningin, Leon Frissen, riep afgelopen oktober tot twee keer toe alle gemeenten op om een einde te maken aan de corruptie, vriendjespolitiek en het declaratiegedrag aan banden te leggen. Dit om burgemeesters, wethouders en ambtenaren terug in het gareel te krijgen.

Eieren met spek
En enkele weken geleden stapte burgemeester Leers op, toen de meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in hem opzegde. Ook dit incident bracht onrust in de lokale politiek. In de ogen van veel mensen is het allemaal wat overdreven. Er werd dan ook met ongenoegen gereageerd op het besluit van de gemeente Maastricht om tijdens carnaval de veegploeg van de stadreiniging niet toe te staan na de nachtdienst eieren met spek te gaan eten bij een lokale ondernemer.

Debat lokale politiek
In deze uitzending gaan twee lokale politici, Gerdo van Grootheest (lijsttrekker en fractievoorzitter GroenLinks Maastricht) en Luc Winants (wethouder CDA, Stadsontwikkeling, Stedelijke projecten, Ruimtelijke Ordening, Sociale zekerheid & Reïntegratie, Sport) met elkaar in debat.

Debat landelijke politiek
Maar sinds de val van het kabinet Balkenende IV, zijn ook landelijke issues aan de orde bij de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom debatteren in deze uitzending ook Rita Verdonk (lijsttrekker Trots op Nederland), Frans Timmermans, voormalig staatssecretaris van Europese Zaken en Camiel Eurlings, demissionair minister van Verkeer.

Dwarse denker
Een vaste rubriek in NOVA's Gemeentetour is de NOVA-bus met daarin een 'dwarse denker'. Deze uitzending is dat Theo Hiddema, advocaat en inwoner van Maastricht. NOVA toog met hem naar een Maastrichtse coffeeshop.

Quiz
Speel de quiz Maastricht en test uw kennis over de gemeentepolitiek.

Chat
Direct na de uitzending was er een chat met Rita Verdonk, Frans Timmermans en Camiel Eurlings. Het verslag kunt u hier lezen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief