Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland in de ban van politieke patstellingen

4 mrt 10

Kijk of luister naar: Nederland in de ban van politieke patstellingen

Het politieke slagveld na de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren is nauwelijks te overzien. Zo liet Agnes Kant vandaag weten af te zien van het lijsttrekkerschap van haar partij voor de komende verkiezingen op 9 juni.


Nieuwe lijsttrekker

Agnes Kant is het eerste slachtoffer van de gemeenteraadsverkiezingen. Na het verlies van 51 raadszetels door haar partij en een nog grotere duikeling in de peilingen, heeft ze besloten zich helemaal terug te trekken uit de politiek. De SP kiest morgen een nieuwe lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. In NOVA reageert SP-Kamerlied Ronald van Raak. Ook een overzicht van de loopbaan van Agnes Kant.

Lees ook de Kamertweets.

Verrassingen

Verder in NOVA natuurlijk aandacht voor de overwinningen van de PVV. Die overwinningen waren voorspeld, zoals ook de winstsprong van D66. Maar er waren ook verrassingen: de nederlaag van het CDA en de patsstelling in Rotterdam.

Onzeker
In Rotterdam blijft het nog tot morgen onzeker wie de definitieve winst kan opeisen. Leefbaar Rotterdam en de PvdA zijn na het tellen van de stemmen nagenoeg even groot en hebben volgens de voorlopige uitslag allebei 14 zetels, maar de PvdA zou net iets meer stemmen hebben gehaald. Leefbaar Rotterdam eist een hertelling vanwege onregelmatigheden in een stemburo in Delfshaven. Volgens PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer kan het verschil in enkele honderden stemmen zitten. Hij vindt dat de grootste partij het voortouw moet nemen bij de coalitiebesprekingen, ook bij een mogelijk verlies van vier zetels van de PvdA.

Uitsluiting I
De PvdA blijft in ieder geval Leefbaar Rotterdam als collegepartner uitsluiten; de verschillen zijn te groot. Marco Pastors, voorman van Leefbaar Rotterdam, wil wél met de PvdA onderhandelen. Mogelijk kan D66 een sleutelrol spelen. De partij won drie zetels en komt op vier uit. Ook VVD en GroenLinks noteerden een zetel winst. Pastors wil een hertelling van de stemmen die gisteren zijn uitgebracht: volgens de Leefbaren is het nodige verkeerd gegaan op enkele stembureaus. Zo zouden volgens Pastors leden van stembureaus geholpen hebben bij het stemmen en bij het invullen van machtigingsformulieren. Een beslissing over de bezwaren volgt vrijdag.

Overwinning of nederlaag?
De PvdA verliest 640 raadszetels. Maar de partij viert de nederlaag als een overwinning want in de peilingen stond de partij er vlak voor de kabinetscrisis nog veel slechter voor: "de PvdA is weer terug!" aldus PvdA-leider Wouter Bos. "We waren al doodverklaard en begraven maar zijn met strijd, zelfvertrouwen, nederigheid en idealisme teruggekomen." Premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende gaf toe dat de val van zijn kabinet een rol heeft gespeeld voor de kiezer, maar het verlies had ook erger kunnen zijn, aldus Balkenende.

In NOVA vanavond analyses en conclusies van ondermeer politiek-verslaggever Ferry Mingelen. In de studio is politicoloog André Krouwel. Hij maakt in samenwerking met Kieskompas voor NOVA een coalitie-analyse voor Rotterdam. Krouwel was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Almere formateur.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief