Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisis in IJsland

5 mrt 10

Honderden IJslanders bieden bij de ambtswoning van Grimsson een petitie aan... (Reuters)

De IJslanders stemmen morgen in een referendum over terugbetaling van de Icesave-miljoenen aan Nederland en Engeland. Intussen slaat de econmische crisis keihard toe in IJsland zelf.


Protestdag
De IJslandse bevolking zal in het referendum waarschijnlijk negatief oordelen over de akkoorden waarbinnen Nederland 1,3 miljard euro van IJsland terugkrijgt en de Britten 2,5 miljard. Het referendum is inmiddels uitgegroeid tot een nationale protestdag.

Icesave
Die bedragen aan Groot-Brittannië en Nederland zouden de Britse en Nederlandse overheden compenseren voor hun depositovergoedingen aan 340.000 spaarders die gedupeerd zijn door het faillissement van de IJslandse internetbank Icesave. Icesave ging ten onder tijdens de financiële crisis.

Schuld
De bevolking moet voor de compensatie aan Nederland 4500 euro per inwoner betalen. En dat is niet de enige schuld waarmee IJslanders te kampen hebben. Belastingen zijn verhoogd, hypotheeklasten voor de gemiddelde IJslander zijn verdubbeld en ook andere leningen zijn torenhoog gestegen. Voor de gewone IJslander groeien de problemen met de dag. De bevolking geeft de overheid en de banken de schuld van de problemen waar vele families nu mee kampen.

Petitie
Eigenlijk had Nederland al een overeenkomst met IJsland over de terugbetaling. Maar na een massaal ondertekende internetpetitie weigerde de IJslandse president Grímsson begin januari om zijn handtekening onder de betreffende wet te zetten. In plaats daarvan schreef hij een referendum uit. NOVA is in IJsland en doet verslag. Ook een gesprek met de president van IJsland: Ólafur Ragnar Grímsson.

Lees ook de originele voorstellen van Nederland over de terugbetaling van de Icesave-gelden en de voorstellen van IJsland.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief