Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peter Stuyvesant Collectie onder de hamer

5 mrt 10

Maandag 8 maart veilt Sotheby’s Amsterdam 163 werken van de voormalige Peter Stuyvesant Collectie, eigendom van British American Tobacco Nederland (BAT). De geschatte waarde van de geveilde collectie is meer dan vier miljoen euro.


Een deel van de verwachte opbrengst van de veiling gaat naar culturele doelen in Nederland. Details van deze donaties zullen bekend worden gemaakt zodra de veiling van de collectie is afgerond.

Nieuw op de markt
De kunstcollectie is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die ooit te koop is aangeboden op een veiling in Nederland. De collectie, die in late jaren ’50 bekend werd als de Peter Stuyvesant Collectie, bestaat uit ruim 1000 werken gemaakt door kunstenaars uit meer dan veertig landen. De kerncollectie omvat 163 werken van vooraanstaande kunstenaars als Karel Appel, Arman, Alighiero Boetti, Corneille, Alan Davie, Simon Hantaï, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Per Kirkeby, Wilfredo Lam, Robert Mangold, Robert S. Matta, Kenneth Noland, Romeinse Opalka, Niki de Saint Phalle, Serge Poliakoff, Manuel Rivera, David Salle, Giuseppe Santomaso, Jan Schoonhoven, Jesus Rafael Soto, Gunther Uecker en Victor Vaserely. Al deze werken zijn compleet nieuw op de markt.

Wereldklasse
De Peter Stuyvesant Collectie begon als een experiment met kunst in het productiebedrijf te Zevenaar in Nederland. Eind jaren ‘50 kwam Alexander Orlow, Managing Director van Turmac Tobacco, tot de conclusie dat de grote fabriekshallen veel te saai waren voor de mensen die er zo’n groot deel van hun tijd doorbrachten. Om dit te veranderen wilde hij grote kleurrijke schilderijen boven de machines hangen. Jaren later werd dit een collectie van wereldklasse die werd verzameld om de werknemers te inspireren en te stimuleren.

NOVA duikt vanavond in de geschiedenis van de collectie.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief