Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

IJslanders tegen Icesave-akkoord

6 mrt 10

Kijk of luister naar: IJslanders tegen Icesave-akkoord

Vandaag gaan de IJslanders naar de stembus. Ze beslissen middels een referendum over het akkoord dat de IJslandse regering heeft gesloten met Nederland en Engeland over de terugbetaling van 3,8 miljard euro.


Dit bedrag schoten de overheden van Nederland en Engeland aan IJsland voor als gevolg van de val van de bank Icesave in 2008. Met het geld konden Nederlandse en Britse gedupeerde spaarders worden gecompenseerd.

Peilingen
Volgens de laatste peilingen zal driekwart van de IJslanders tegen het akkoord stemmen. Ze willen niet opdraaien voor de problemen die in hun ogen door banken zijn veroorzaakt. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn als dit scenario waarheid wordt. De uitslag van het referendum wordt na het sluiten van de stembureaus. (De stembureaus sloten om 23.00 uur Nederlandse tijd. De kiezers hebben massaal ‘nee’ gezegd tegen de deal.)

Verhagen
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil nog niet zeggen of hij de toetredingonderhandelingen van IJsland tot de Europese Unie (EU) gaat tegenhouden als gevolg van de Icesave-perikelen. Binnenkort beslissen de EU-landen over het begin van de onderhandelingen. "We hebben veel onderhandeld met IJsland over de Icesave-kwestie. Ik ga ervan uit dat het wordt opgelost. Het maakt zeker onderdeel uit van onze beoordeling", aldus Verhagen. Onder andere de PVV en VVD eisen dat de minister tegenstemt.

IMF misbruikt
Gisteren zei de president van IJsland, Ólafur Grímsson, in NOVA dat Nederland en Engeland hun positie binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben misbruikt door leningen te blokkeren. "Om het bot te zeggen: de Nederlanders en de Britten hebben het IMF gegijzeld en gebruikt als wisselgeld om IJsland te dwingen een oneerlijke overeenkomst te accepteren", aldus Grímsson.

In NOVA vanavond een reportage vanuit IJsland.

NB
Kort na deze uitzending werd bekend dat de IJslanders - zoals verwacht - het akkoord hebben afgewezen dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de betaling van 3,8 miljard euro in verband met de ondergang in 2008 van de IJslandse internetspaarbank Icesave. Nadat de stembureaus in de avond waren gesloten, werd al snel duidelijk dat de kiezers massaal 'nee' hebben gezegd tegen de 'deal' met de Britten en Nederlanders.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief