Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kritiek op positie Balkenende

6 mrt 10

Kijk of luister naar: Kritiek op positie Balkenende

Na de gemeenteraadsverkiezingen en de val van het kabinet rommelt het binnen de gelederen van de politieke partijen. Na het vertrek van Agnes Kant als fractievoorzitter en partijleider van de SP wordt er ook heel zachtjes gesproken over de positie van Jan Peter Balkenende binnen het CDA.


Gemeenteraadsverkiezingen
Het CDA verloor tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart, maar heeft, op de lokale partijen na, wel de meeste raadszetels. Premier Balkenende gaf toe dat de val van het kabinet een rol heeft gespeeld voor de kiezer, maar dat het verlies ook erger had kunnen zijn.

Vier kabinetten
Van de vier kabinetten die Balkenende als premier leidde, haalden er drie de eindstreep niet. Na de val van zijn vierde kabinet schoof het partijbestuur van het CDA Balkenende vrijwel direct naar voren als lijsttrekker bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De leden van het CDA moeten zijn kandidatuur echter nog wel officieel bekrachtigen.

Kritiek
Tegenover RTL Nieuws uitten CDA-prominenten anoniem kritiek op Balkenende. "Balkenende moet zelf aanvoelen dat het klaar is", is één van de reacties. Een peiling van Maurice de Hond geeft aan dat bijna een kwart van de CDA-kiezers vindt dat Balkenende moet opstappen als lijsttrekker van het CDA. In reactie op de berichtgeving rondom de positie van Balkenende verklaarden diverse CDA-ministers achter hun leider te staan.

Wouter Bos
PvdA-leider Wouter Bos noemt Balkenende vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad een "slechte premier". "Als je drie keer een kabinet laat vallen, ligt dat niet drie keer aan de ander”, aldus Bos tegenover het dagblad.

In NOVA vanavond een gesprek met Marcel ten Hooven, voormalig hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief