Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voormalig havendirecteur voor de rechter

8 mrt 10

Kijk of luister naar: Voormalig havendirecteur voor de rechter

De schok was groot toen in de zomer van 2004 het bericht kwam dat de directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten in het diepste geheim en tegen alle regels in voor ruim 180 miljoen aan bankgaranties zou hebben getekend.


Morgen start de strafzaak tegen Scholten. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte en omkoping.

Van den Nieuwenhuyzen
Scholten gaf bankgaranties af aan de inmiddels failliete Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), een bedrijf van zijn bevriende zakenrelaties Joep van den Nieuwenhuyzen. Garanties die volgens het Havenbedrijf Rotterdam niet rechtsgeldig zijn. Na de val van RDM klopten banken aan bij het Havenbedrijf om hun geld op te eisen. Het Havenbedrijf weigert echter de schuld van RDM in te lossen omdat Scholten de bankgaranties buiten medeweten van het bedrijf, de gemeenteraad en het College van burgemeester en wethouders van Rotterdam zou hebben gedaan.

Steekpenningen
Justitie zegt op basis van het onderzoek van de FIOD-ECD dat Scholten steekpenningen heeft aangenomen van Van den Nieuwenhuyzen. Justitie is gestuit op een coderekening in Zwitserland die op naam bleek te staan van Willem Scholten. Joep van den Nieuwenhuyzen heeft drie keer een bedrag betaald van in totaal 1,2 miljoen euro, aldus justitie.

NOVA kijkt samen met Ella Vogelaar, destijds commissaris bij het Havenbedrijf, terug op het havenschandaal.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief