Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende is en blijft CDA-lijsttrekker

8 mrt 10

Kijk of luister naar: Balkenende is en blijft CDA-lijsttrekker

Het partijbestuur van het CDA ziet geen enkele reden om het lijsttrekkerschap van partijleider Jan Peter Balkenende te heroverwegen. Hij is en blijft de CDA-lijsttrekker bij de Tweede Kamervekiezingen op 9 juni.


Signaal
Partijvoorzitter Peter van Heeswijk zei dat vanavond na afloop van een vergadering van het partijbestuur waarin de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week werden geëvalueerd. Die leverden voor het CDA een verlies van ongeveer tweehonderd raadszetels op. Volgens Van Heeswijk is er unanieme steun voor Balkenende. Jan Peter Balkenende spreekt van "een helder signaal" nadat het partijbestuur onomwonden zijn vertrouwen in hem heeft uitgesproken.

Gerommel

Na de gemeenteraadsverkiezingen, met het grote verlies voor het CDA,  en de val van het kabinet rommele het binnen de gelederen van de politieke partijen. Na het vertrek van Agnes Kant als fractievoorzitter en partijleider van de SP, wordt er ook heel zachtjes gesproken over de positie van Jan Peter Balkenende binnen het CDA.

Steun
Maar verscheidene CDA-ministers hadden zich afgelopen vrijdag al openlijk geschaard achter Balkenende als lijsttrekker van het CDA bij de landelijke verkiezingen in juni. Na afloop van de ministerraad spraken ze hun steun voor hem uit.

Ideaal
Demissionair minister Ab Klink vindt Balkenende de ideale lijsttrekker; hij heeft kennis van zaken, veel ervaring en wijsheid. En ook volgens Camiel Eurlings (Verkeer) is Balkenende een serieuze en integere man. "Hij heeft mijn volle steun." Overigens sluit Eurlings uit dat hij zelf lijsttrekker wordt; "ik ben geen kroonprins".

Geschikt
Enkele uren nadat het kabinet gevallen was, op 20 februari, droeg het partijbestuur van het CDA Balkenende voor als kandidaat-lijsttrekker. Maar de afgelopen tijd komen vooral uit de regio signalen dat CDA-bestuurders het tijd vinden voor een andere lijsttrekker. Ook waren er berichten dat er in de CDA-fractie in de Tweede Kamer wordt betwijfeld of Balkenende de meest geschikte kandidaat is. Sommige leden zouden een voorkeur hebben voor Cees Veerman, oud-minister van Landbouw.

Vanavond in NOVA het laatste nieuws van de bijeenkomst van het CDA-bestuur.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief