Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onduidelijkheden rond moordpartij Zierikzee

8 mrt 10

Kijk of luister naar: Onduidelijkheden rond moordpartij Zierikzee

Heel Zierikzee is in shock na de gruwelijke moord op de 19-jarige Zainab en de 9-jarige Ali. De moeder raakte gewond. Een derde kind van het gezin, een 14-jarige jongen, ontsnapte aan de dood omdat hij bij de buren was.


De vader overleed enige uren later in een ziekenhuis. Hij schoot zich na de schietpartij in een park door het hoofd. De Irakees zat eerder vast wegens huiselijk geweld en mishandeling.

Dreiging
Burgemeester Gerard Rabelink zei tijdens een zondag gehouden persconferentie dat hij vorig jaar al een gesprek had gehad met de moeder van het gezin over de dreiging waaronder zij en haar kinderen leefden. In januari sprak hij nogmaals met haar. De advocaat van het gezin zegt dat de bedreigde vrouw en haar kinderen de afgelopen maanden intensief contact hebben gehad met hulpverleners. Hij kon niet aangeven of politie en hulpverleners steken hebben laten vallen in de begeleiding van het bedreigde gezin.

Gevangenis
De Irakees had eerder in de gevangenis gezeten omdat hij zijn familie had mishandeld. In januari kwam hij vrij. Een maand later werd hij opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter. Later die maand kwam hij weer vrij nadat hij een 'contactverbod' opgelegd had gekregen. Dat hield in dat hij niet in de buurt van zijn familie mocht komen, en hij moest zelfs buiten een straal van 5 kilometer blijven van Zierikzee. Bovendien moest hij zich melden bij een psychiatrische inrichting voor hulp.

Condoleance
In de hal van het gemeentehuis in Zierikzee is inmiddels een condoleanceregister neergezet, waarop mensen hun medeleven kunnen betonen. Ook op de site van de gemeente is gelegenheid te condoleren. Op de basisschool van de jongen van 9 staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het voorval. Op de school zijn volgens de directrice medewerkers van Slachtofferhulp om de aanwezigen bij te staan.

Vlucht
Het Iraakse gezin vluchtte jaren geleden voor het regime van Saddam Hoessein naar Nederland. Na een verblijf in diverse vluchtelingencentra kwam het in Zierikzee terecht.

Mis
Hoe kon dit gebeuren? De dader was dus bij justitie bekend; hij was eerder aangeklaagd en veroordeeld vanwege mishandeling van zijn echtgenote en misbruik van zijn oudste dochter. Hij had een contactverbod; ondanks dat ging het toch nog mis.

Welke maatregelen kunnen er genomen worden om zo’n drama in de toekomst te voorkomen? NOVA spreekt met betrokkenen en omwonenden, en met de rechtbank en het Openbaar Ministerie in Zeeland.

In de studio reageren forensisch psycholoog Corine de Ruiter en Aad van der Wouden, hoofdredacteur van het blad Wereldregio. Hij sprak met de Iraakse vrouw en publiceerde haar noodkreet in januari.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief