Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoe kon het drama in Zierikzee gebeuren?

10 mrt 10

Kijk of luister naar: Hoe kon het drama in Zierikzee gebeuren?

In de Tweede Kamer wordt vandaag met minister Hirsch Ballin een spoeddebat gehouden over huiselijk geweld. Het gezinsdrama van afgelopen weekend in Zierikzee zal daarin veel aandacht opeisen. De Kamer heeft de minister gevraagd nog voor het debat op een rijtje te zetten wat er is voorgevallen.


Mis
Zaterdag schoot een Iraakse man twee van zijn kinderen dood, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. De moeder raakte gewond. Een derde kind van het gezin, een 14-jarige jongen, ontsnapte aan de dood omdat hij bij de buren was. De dader was dus bij justitie bekend; hij was eerder aangeklaagd en veroordeeld vanwege mishandeling van zijn echtgenote en misbruik van zijn oudste dochter. Hij had een contactverbod; ondanks dat ging het toch nog mis.

Rapport
Eigenlijk zou het Kamerdebat vandaag gaan over een rapport van eind januari waarin staat dat een op de drie gevallen van moord en doodslag in Nederland wordt veroorzaakt door huiselijk geweld. Door geweld in huiselijke kring vallen meer doden dan door gewelddadigheden onder misdadigers, bleek uit cijfers die een onderzoeksbureau in opdracht van de politie analyseerde.

Geen overleg
Vandaag werd duidelijk dat de burgemeesters van Schouwen-Duiveland en Vlissingen hebben geen overleg gevoerd over de dreiging die uitging van de dader.  De man zat in november vast voor huiselijk geweld. Zijn voorarrest werd toen geschorst onder de voorwaarde dat hij geen contact opnam met zijn gezin en niet in Zierikzee mocht zijn. Daarop verhuisde hij op 28 november naar Vlissingen, aldus burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland. Zijn collega Wim Dijkstra van Vlissingen laat via een woordvoerder weten dat hij niet op de hoogte was dat de verdachte in zijn gemeente woonde. Uit de administratie van de gemeente blijkt dat de man er wel woonde, zegt de woordvoerder.

Rabelink sprak over de verhuizing naar aanleiding van de vraag waarom hij geen bevel tot opname had gedaan, zodat de man in een psychiatrische instelling kon worden opgenomen. Doordat de man niet in zijn gemeente woonde, kon Rabelink dit bevel niet geven. Wel waarschuwde hij in februari het Openbaar Ministerie.

Vragen
Waarom werd de familie in Zierikzee niet beschermd? Waarom werd de vader die twee van zijn kinderen doodschoot door de rechters vrijgelaten terwijl ze gewaarschuwd waren voor zijn plannen? Allemaal vragen in Zierikzee, in de samenleving en in de Tweede Kamer. In NOVA geven burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen Duiveland, waar Zierikzee onder valt, en Sjef van Gennip, algemeen directeur van de reclassering, antwoord op deze vragen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief