Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vredesoverleg in Midden-Oosten (opnieuw) begonnen

10 mrt 10

Kijk of luister naar: Vredesoverleg in Midden-Oosten (opnieuw) begonnen

De Amerikaanse vice-president Joe Biden is in Israël om met alle betrokkenen te praten over vrede in het Midden-Oosten. Vandaag praat hij op de Westelijke Jordaanoever met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.


Eerder deze week sprak hij met de Israëlische president Shimon Peres en met premier Netanyahu.

Ruzie
De verwachtingen zijn niet hooggespannen. De gesprekken zijn nog niet eens echt gestart of er is alweer ruzie; gisteren kondigde Israël aan nog eens 1600 illegale woningen voor Joden te bouwen in bezet Palestijns gebied. De Palestijnen zijn woedend en spreken van een provocatie. Toch gaan de Palestijnen akkoord met 'indirecte' onderhandelingen met Israël via Amerikaanse bemiddeling. Maar ook Joe Biden heeft de Israëlische bouwplannen scherp veroordeeld.

Garant
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Benjamin Netanyahu zei Biden dat een "historische vrede van beide partijen een historisch moedige verplichting vereist". Hij verzekerde de premier verder dat de VS garant staan voor de Israëlische veiligheid. Die garantie is volgens hem "absoluut" en vormt "de hoeksteen van de relatie" tussen beide landen.

Iran
Biden wil ook de Israëli's ervan overtuigen dat de Israëlische angst voor een nucleair bewapend Iran ook door de Amerikaanse regering wordt gedeeld. Maar Biden benadrukt ook dat de VS sancties tegen Iran een kans willen geven en niets zien in een eenzijdige aanval van Israël op de nucleaire installaties van Iran. Biden zei na het gesprek met Netanyahu dat de VS "vastbesloten zijn om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens bemachtigt".

NOVA legt de kritiek op de bouwplannen en de Israëlische plannen voor Iran voor aan de Israëlische vice-premier Dan Meridor. Hij is in Nederland op uitnodiging van het CIDI.

Bekijk hieronder het hele interview met Dan Meridor (Engels, niet ondertiteld)
Get Microsoft Silverlight

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief