Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amsterdam zet de boor erin

10 mrt 10

Kijk of luister naar: Amsterdam zet de boor erin

Na maanden voorbereiden zijn de boormachines van de Noord-Zuidlijn klaar om de metrotunnels onder de Amsterdamse binnenstad te graven.


Morgen worden de machines gezegend, en daarna kan het boren beginnen. Wat hulp van boven lijkt geen kwaad te kunnen gezien de verzakkingen en andere mankementen bij eerdere boringen.

Heilige Barbara
Naast de twee gigantische graafwielen van de boormachines hangt een klein metalen kastje met een sfeerlichtje. Hierin komt morgen een beeldje, niet groter dan een centimeter of 40, van de heilige Barbara te staan. Zij moet de 130 voornamelijk uit Duitsland afkomstige medewerkers beschermen die de komende tijd de zware klus op zich nemen. De heilige Barbara was vroeger vooral de patrones van de mijnbouwers, die door hun gevaarlijke werk zweerden bij de christelijke dame. Ze geldt als beschermster tegen brand, bliksem, storm en tegen een plotselinge dood.

Historisch
Het boren onder het historische centrum van de hoofdstad is de belangrijkste fase in de aanleg van de nieuwe metrolijn tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas. Kort na de inzegening boort de eerste machine zich met een tempo van 8 tot 10 meter per etmaal een weg onder het Damrak door richting de Dam. De aanleg van de westelijke tunnelbuis gaat enkele maanden later van start.

Hoofdpijn
De Noord-Zuidlijn is een hoofdpijndossier voor Amsterdam: toen de gemeenteraad in 2002 besloot de metroverbinding te bouwen, schatte de gemeente de kosten op circa 1,4 miljard euro. Inmiddels is dat 3,1 miljard. Bovendien is het project niet zoals gepland in 2011 klaar, maar op zijn vroegst in 2017.

Fouten
Eind vorig jaar concludeerde een enquêtecommissie dat de gemeente Amsterdam grote fouten heeft gemaakt bij de voorbereiding, de besluitvorming en de uitvoering van de Noord-Zuidlijn. De belangrijkste conclusie, is dat Amsterdam nooit met het project had mogen beginnen. "Het college van burgemeester en wethouders had het besluit tot aanleg niet aan de gemeenteraad mogen voorleggen en de raad had het besluit niet mogen nemen.''

'Alles gaat goed'
Maar volgens de booringenieurs kan er niets misgaan. Maar omwonenden nemen het zekere voor het onzekere en zijn gevlucht naar hotels. In NOVA een unieke uitleg van het boorproces.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief