Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ziekenhuizen moeten babysterfte aanpakken

13 mrt 10

Kijk of luister naar: Ziekenhuizen moeten babysterfte aanpakken

Nederland is al jaren koploper babysterfte in Europa. En dat moet dringend veranderen, vindt ook minister Klink van Volksgezondheid.


Niet haalbaar
Zeker vierhonderd babies gaan per jaar onnodig dood. In januari verscheen een rapport om de babysterfte terug te dringen. Een van de zeven aanbevelingen: ziekenhuizen moeten 24 uur per dag zeven dagen per de week gynaecologen, anesthesisten en kinderartsen paraat hebben staan. Maar dat is niet voor elk ziekenhuis haalbaar. Van bovenaf zal bepaald moeten worden in welke ziekenhuizen zwangere vrouwen dag en nacht veilig kunnen bevallen. De consequentie daarvan is dat diverse ziekenhuizen hun afdeling Verloskunde moeten sluiten. Lees meer ...

NB: Gezien de val van het kabinet, en vervolgens het controversieel verklaren van de aanpak van de babysterfte door de Tweede Kamer afgelopen donderdag, is het volgens minister Klink nu aan de Tweede Kamer om te bepalen of dit onderwerp doorgang kan vinden de komende tijd. De PvdA gaat naar aanleiding van de NOVA reportage in ieder geval een spoeddebat aanvragen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief