Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wouter Bos over zijn vertrek

12 mrt 10

Kijk of luister naar: Wouter Bos over zijn vertrek

De veranderingen in Politiek Nederland volgen elkaar in rap tempo op.


Gezin
Eerst stapte SP-leider Agnes Kant op vanwege slechte uitslagen en peilingen. Vervolgens kwam CDA-leider en premier Jan Peter Balkenende onder vuur te liggen in zijn eigen partij. En gisteren kondigde CDA-kroonprins Camiel Eurlings aan uit de actieve politiek te stappen om een gezin te kunnen stichten.

Zware wissel
Vandaag was het, een totale verrassing voor iedereen, de beurt aan PvdA-leider Wouter Bos. Zijn partij is juist bezig aan een wederopstanding. Maar net als Eurlings kiest Bos voor zijn privéleven. Hij gaf aan dat twaalf jaar landelijke politiek een zware wissel heeft getrokken op zijn privéleven. "Als ik door zou gaan en premier zou worden, zie ik mijn eigen kinderen gewoon niet opgroeien. Dat is het mij niet waard."

Gerust hart
Bos zei vandaag dat hij al sinds 2007 overwoog zich terug te trekken en daar sinds die tijd al met Cohen over sprak. Cohen heeft zich kandidaat gesteld als opvolger van Bos. Bos zei dat hij het leiderschap van de PvdA met een gerust hart neerlegt. "Cohen is de best mogelijke opvolger die wij in huis hebben. Bij hem is de partij in goede handen." De partijtop schaarde zich hier direct achter.

NOVA peilt vanavond de reacties, geeft een overzicht van de loopbaan van Wouter Bos en die van Job Cohen en blikt vooruit op een nieuw politiek jaar met nieuwe hoofdrolspelers. Te gast is Wouter Bos.

Lees ook het extra onderzoek door Synovate.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief