Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verzwegen incest in migrantengezinnen

13 mrt 10

Kijk of luister naar: Verzwegen incest in migrantengezinnen

Het boek Een meisje voor dag en nacht van Renate van der Zee gaat over Ibtisam die als kind seksueel wordt misbruikt door haar broer.


Familie-eer
Incest is in Marokkaanse kringen nog steeds een groot taboe, slachtoffers die naar buiten treden brengen de familie-eer in gevaar. In het leven van Ibtisam worden haar broers behandeld als prinsen en hoeven nooit ergens verantwoording over af te leggen. Seks is een taboe en buiten het huwelijk streng verboden; als het gebeurt, krijgt de vrouw vrijwel altijd de schuld. Er zit voor Ibtisam niets anders op dan haar mond te houden en haar broer jarenlang zijn gang te laten gaan. Dat houdt ze vol tot ze de leeftijd bereikt waarop ze beseft dat ze zwanger kan raken. Op dat moment komt ze in opstand. 

Ervaringen
Een meisje voor dag en nacht is een waargebeurd verhaal over de verzwegen problematiek van incest in migrantengezinnen in Nederland. Het is voor het eerst dat een Marokkaans/Nederlandse vrouw, die als politieagent werkt bij de politie Amsterdam Amstelland, haar ervaringen publiceert. Woensdag wordt het boek aangeboden aan het nieuwe Amsterdamse raadslid Ahmed Markoush.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief