Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wat is wijsheid voor het CDA?

15 mrt 10

Kijk of luister naar: Wat is wijsheid voor het CDA?

Hoe moeten de andere partijen reageren op de plotselinge kandidatuur van Job Cohen?


Dat is vooral voor het CDA een lastige vraag: de dag na de val van het kabinet werd Jan Peter Balkenende naar voren geschoven als lijsttrekker in de verwachting dat zijn tegenstander Wouter Bos zou zijn, maar dat ligt nu even anders.

Twijfel
Vorige week nog kwamen - vooral uit de regio - signalen dat CDA-bestuurders het tijd vonden voor een andere lijsttrekker. Ook waren er berichten dat er in de CDA-fractie in de Tweede Kamer wordt betwijfeld of Balkenende de meest geschikte kandidaat is. Sommige leden zouden een voorkeur hebben voor Cees Veerman, oud-minister van Landbouw. Maar na een vergadering van het partijbestuur werd duidelijk dat JPB lijsttrekker is en blijft.

Onder vuur
En in dagblad Trouw staat vandaag dat Balkenende in zijn eigen achterban onder vuur ligt: "Het was niet onverstandig geweest een nieuwe kopman te zoeken.” Voor de CDA-afdelingen in de provincie, de ruggegraat van de partij, is Balkenende geen goede keus. En uit een peiling van EenVandaag bleek vorige week dat Cohen, en niet Balkenende, veruit favoriet is voor het premierschap.

Peiling
In de laatste peiling van de Politieke Barometer, afgelopen donderdag, kwam het CDA in een dalende lijn uit op 27 zetels. De PvdA, in de lift sinds de val van het kabinet, kwam daarin op 26.

Coalitie
De kansen op een nieuwe coalitie van CDA en PvdA lijken sinds het opstappen van Bos wel gestegen. De chemie tussen Balkenende en Bos was geheel verdwenen. Maar Cohen met Balkenende, of Cohen met de waarschijnlijke nummer twee op de CDA-lijst Ab Klink, lijkt zeker mogelijk. Balkenende, die heeft aangegeven voor goud te gaan en weer premier te willen worden, zal mogelijk opstappen als het CDA niet de grootste partij wordt. En nieuwe leiders maken nieuwe coalities mogelijk. Wat direct na de val van Balkenende IV op 20 februari nog onmogelijk leek, komt nu ineens weer een stuk dichterbij: een nieuwe regering het CDA en de PvdA. Maar is die kans groter zonder Balkenende?

Wat is wijsheid voor het CDA? In de studio reageert Doekle Terpstra, oud-voorzitter van de vakcentrale CNV en prominent CDA-lis.

Mail de makers: Jan.van.Loenen@novatv.nl en/of Ad.van.Oosten@novatv.nl

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief