Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moet Europa Griekenland redden?

15 mrt 10

Kijk of luister naar: Moet Europa Griekenland redden?

De ministers van Financiën van de eurolanden, waaronder demissionair minister Jan Kees de Jager, bespreken vandaag in Brussel de situatie van het noodlijdende Griekenland.


Daarbij kan het gaan om miljardenleningen van of via de Europese Commissie.

Belastinggeld
Minister De Jager zegt dat hulp gepaard moet gaan met harde Griekse bezuinigingen. Als er hulp van buitenaf zou komen, kan dat wat Nederland betreft nooit in de plaats komen van hard en snel ingrijpen door de Grieken zelf, stelde De Jager eerder. De Tweede Kamer wil dat er geen belastinggeld naar Griekenland gaat.

Schuld
Griekenland heeft nog geen hulp gevraagd, maar sluit niet uit dat het alsnog aanklopt in Brussel. Het land met de relatief hoogste schuld en begrotingstekort van de EU heeft de komende twee maanden voor 25 miljard euro aan leningen nodig.

Bezuiniging
De grote bezuinigingsoperatie die Griekenland wil doorvoeren om het overheidstekort terug te dringen, leidt volgens de president van de Griekse centrale bank, George Provopoulos, op korte termijn tot een verdere achteruitgang van de economie. Volgens Provopoulos krimpt de Griekse economie dit jaar met 2 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de achteruitgang van 0,3 procent die de Griekse regering tot nu toe voorspelde. Volgens de topman van de Griekse centrale bank is een grotere krimp echter onvermijdelijk gezien de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd. Op lange termijn is hij echter optimistisch over de effecten van de hervormingen.

Demonstraties
Ondertussen wordt er in Athene fel gedemonstreerd tegen de regering van Griekenland. Vorige week nog liepen demonstraties uit op ongeregeldheden tussen betogers en de politie. Op verscheidene plaatsen in de hoofdstad deden enkele duizenden mensen mee aan protesten tegen miljardenbezuinigingen, die mede op aandringen van de Europese Unie worden doorgevoerd. En het openbare leven in Griekenland ligt grotendeels stil door een landelijke staking tegen de bezuinigingen.

NOVA toog naar een van de armste regio's van Griekenland, Argolida, in en om de stad Nafplion. De regio waar de crisis heftig voelbaar is. Vanuit Brussel reageert demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager met het laatste nieuws.

Mail de maker: Marcel.Ouddeken@novatv.nl

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief