Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voormalige DSB-bestuur doet aangifte tegen DNB

16 mrt 10

Kijk of luister naar: Voormalige DSB-bestuur doet aangifte tegen DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) had vorig jaar bij het aanvragen van de noodregeling voor DSB Bank geen protocol. Het voormalige DSB-bestuur doet daarom aangifte en wil nu dat het Openbaar Ministerie DNB gaat vervolgen.


In een protocol staat hoe er moet worden gehandeld bij het toepassen van een noodregeling bij een bank of verzekeraar.

Lek
Dat de DNB daarover niet beschikte, bleek vorige week uit een onderzoek van de Rijksrecherche. Door het ontbreken van een protocol is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor het voorbereiden van de noodregeling, welke personen worden geïnformeerd en wie de communicatie verzorgt. Oud-minister Bos van Financiën had de Rijksrecherche om een onderzoek gevraagd om te achterhalen wie begin oktober informatie naar de media lekte over de DSB-noodregeling die De Nederlandsche Bank bij de rechter had aangevraagd. Dirk Scheringa heeft het lek altijd gezien als oorzaak voor het omvallen van zijn bank.

Lees hier het rapport van de Rijksrecherche

Procedures
DNB bestrijdt de conclusies van de Rijksrecherche en zegt dat wel degelijk is geregeld welke procedures moeten worden gevolgd in geval van het aanvragen van een noodregeling: ' Alle belangrijke toezichtsmaatregelen, waaronder ook de aanvraag van de noodregeling, worden volgens een duidelijke procedure voorgelegd aan en besloten door de voltallige directie van DNB'.

Aangifte
NOVA spreekt met econoom Sweder van Wijnbergen. In de studio reageert Frank 't Hart, advocaat van Dirk Scheringa. Hij doet names het voormalige DSB-bestuur aangifte tegen De Nederlandsche Bank wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht. "De Nederlandsche Bank moet rekening en verantwoording afleggen over wat er nu precies is gebeurd rond het aanvragen van de noodregeling, aldus 't Hart vanavond in NOVA.

Mail de maker: Jan.Reiff@novatv.nl

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief