Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pieter van Geel (CDA) gaat weg

16 mrt 10

Kijk of luister naar: Pieter van Geel (CDA) gaat weg

CDA-fractieleider Pieter van Geel keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer.


Balkenende
Tien jaar geleden was Pieter van Geel, toen nog gedeputeerde in Brabant, een van de kroonprinsen van het CDA. Maar na het vertrek van Jaap de Hoop Scheffer eind 2001 koos het CDA voor Jan Peter Balkenende. Van Geel werd staatssecretaris voor Milieu en later fractievoorzitter. Nu stelt hij zich niet meer verkiesbaar voor de volgende Tweede Kamer.

Nieuw kabinet
De CDA-politicus vertrekt geheel volgens eigen planning. "Al bij mijn aantreden als fractievoorzitter in 2007 had ik voor mezelf besloten dat dit mijn laatste periode zou worden." Onduidelijk is nog of hij wel beschikbaar is voor een eventuele post in een nieuw kabinet.

Debuut
Zijn voorganger als fractievoorzitter, Maxime Verhagen, nu minister van Buitenlandse Zaken, is wel in voor een plaatsje op de CDA-kandidatenlijst voor de Kamer. Dat geldt ook voor CDA-staatssecretaris Jack de Vries. Hij kan in juni zijn debuut maken in de Tweede Kamer. Oud-minister van Binnenlandse Kamer Johan Remkes (VVD) zal hij daar niet meer tegenkomen. De VVD'er heeft ook vandaag laten weten aan zijn laatste weken als Kamerlid te zijn begonnen. Wel wil hij voor zijn partij beschikbaar blijven in een andere rol.

PvdA
Oud-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) is ook niet te porren voor een terugkeer in de Tweede Kamer. Voor ze staatssecretaris werd, zat ze voor de PvdA in het parlement. Maandag liet haar partijgenoot Frank Heemskerk ook al weten niet voor de Kamer te kiezen. Heemskerk was de afgelopen drie jaar staatssecretaris van Economische Zaken. Oud-staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans wil juist wel op de lijst voor de PvdA. Van 1998 tot februari 2007 zat hij al in de Tweede Kamer.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief