Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland mag PKK-kopstuk niet uitleveren

26 mrt 10

Kijk of luister naar: Nederland mag PKK-kopstuk niet uitleveren

De rechtbank in Roermond verbiedt de uitlevering van PKK-kopstuk Hasan Adir aan Turkije. Volgens de rechtbank dreigt voor Adir in Turkije het gevaar dat hij voor een tweede keer wordt vervolgd voor een zaak waarvoor hij in Duitsland al is berecht. 


Eind vorige maand is het vermeende PKK-kopstuk Hasan Adir bij een grenscontrole in Venlo opgepakt. Volgens zijn advocaat Bart Nooitgedagt had Turkije hem internationaal gesignaleerd. De Turken hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Update 26 maart 2010: De rechtbank in Roermond verbiedt de uitlevering van PKK-kopstukHasan Adir aan Turkije. Volgens de rechtbank dreigt voor Adir in Turkije het gevaar dat hij voor een tweede keer wordt vervolgd voor een zaak waarvoor hij in Duitsland al is berecht. Ook stelt de rechtbank vast dat Adir eerder in Turkije is gemarteld.

Vlucht
Hasan Adir verzet zich tegen een eventuele uitlevering, omdat hij inderdaad vreest gemarteld en misschien wel vermoord te worden. Hij beweert dat hij al eerder ernstig is mishandeld door de Turkse autoriteiten. Verder stelt hij via zijn advocaat Bart Nooitgedacht dat het leger en de politie in Turkije al meerdere familieleden van hem hebben gedood. Daarom vluchtte Adir met zijn gezin uit Turkije naar Duitsland.

Foltering
Volgens Nooitgedagt is dreigende foltering ook de reden dat Duitsland hem niet heeft uitgeleverd. Hij genoot daar een gedoogstatus. "Gelet op de vermeende positie van mijn cliënt binnen de PKK staat uitlevering gelijk aan martelen", benadrukt de advocaat. "De Duitse rechter heeft ten aanzien van mijn cliënt al vastgesteld dat het gevaar bestaat dat hij in Turkije gefolterd wordt. Turkije beschouwt hem immers als staatsgevaarlijk en ziet hem als iemand die informatie kan leveren over een terroristische organisatie."

Terrorist
Voor de Turken is Adir een belangrijk en leidinggevend persoon in Duitsland voor de in hun ogen terroristische PKK. Hij kreeg in 2004 in Duitsland een gevangenisstraf van twee jaar en acht maanden voor betrokkenheid bij gewelddadige incidenten die werden toegedicht aan de PKK.

Koerdistan
De Koerdische afscheidingsbeweging verzet zich al sinds 1984 tegen de in hun visie Turkse onderdrukking en voert een bloedige strijd met de Turken om autonomie van Koerdistan in het zuidoosten van Turkije. Adir verzamelde materiaal en rekruten voor de gewapende tak van de organisatie in Irak, stelt Turkije. Verder zou de Koerd volgens de Turkse autoriteiten betrokken zijn geweest bij diverse gewelddadige activiteiten.

NOVA spreekt met de echtgenote, familie, vrienden en de advocaat van Adir. Verder een gesprek met Martin van Bruinessen, Turkije-kenner.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief