Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alle ogen gericht op de paus

19 mrt 10

Kijk of luister naar: Alle ogen gericht op de paus

Als een inktvlek breidt het schandaal van het katholieke kindermisbruik zich uit over Europa. Na Ierland, Duitsland, Zwitserland en Nederland zijn nu ook de eerste Belgische slachtoffers naar buiten gekomen met hun verhaal.


Brief
Vandaag heeft Benedictus XVI zijn langverwachte brief over kindermisbruik door katholieke geestelijken ondertekend. Daarin zal hij zijn treurnis uitspreken tegenover de Ieren die door priesters zijn misbruikt. Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi houdt morgen om 11.00 uur een persconferentie over de brief en maakt de brief dan openbaar.

Maar tot grote woede van Duitse slachtoffers en Duitse bischoppen gaat de brief niet over Duitse slachtoffers. Inmiddels is gebleken dat in twintig van de 27 Duitse bisdommen kinderen zijn misbruikt. Ze willen van de paus ook een reactie en schadevergoeding. Maar Rome heeft nog geen tijd voor de Duitsers.

Fraters
In de Verenigde Staten heeft de katholieke kerk de afgelopen jaren enorme bedragen aan schadevergoedingen moeten betalen, nadat kindermisbruik binnen de kerk aan het licht was gekomen. En ook in het blindeninstituut Sint Henricus in Grave in Nederland zijn in de jaren zestig blinde en slechtziende kinderen langdurig seksueel misbruikt door vijf leden van de rooms-katholieke Fraters van Tilburg. Eén lid wordt beschuldigd van het gebruiken van lichamelijk geweld, zoals slaan. Vier oud-leerlingen hebben misbruik gemeld, één van hen doet in NOVA zijn verhaal.

In de studio reageert letselschadeadvocaat Martin de Witte.

Mail de maker: Dieuwke.van.Ooij@novatv.nl
 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief