Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De val van Gerd Leers

20 mrt 10

Kijk of luister naar: De val van Gerd Leers

Zijn vakantiehuis in Bulgarije nekte burgemeester Gerd Leers van Maastricht. De burgemeester stapte op omdat er door zijn handelen bij de aankoop en de nasleep hiervan een "onwerkbare" situatie was ontstaan volgens een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht.


BING
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht de zaak en rapporteerde dat Leers "onhandig en onverstandig" heeft geopereerd en minimaal de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt bij de perikelen rondom de aankoop van de vakantiewoning. Het bureau concludeerde dat het handelen van de burgemeester niet in strijd was met de wet en dat hij geen misbruik van zijn ambt heeft gemaakt voor privédoeleinden.

Vertrek
De conclusies in het rapport zorgden ervoor dat een meerderheid in de gemeenteraad, met de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks voorop, hun vertrouwen in de burgemeester verloren. Op 14 januari 2010 hield Leers de eer aan zichzelf en stapte op als burgemeester van Maastricht, nog voor de gemeenteraad zou stemmen over zijn positie.

Toekomst
In de toekomst hoopt Leers op een rol in de landelijke politiek. In een interview met de Telegraaf deze week geeft Leers aan beschikbaar te zijn voor het CDA. "Ik wil mijzelf nadrukkelijk niet opdringen (…) Maar als de partij een appel op mij doet, dan ben ik er voor het CDA. Hoe dat eruit zou moeten zien, daar kunnen we over praten", aldus Leers.

In NOVA vanavond een reconstructie van de val van Gerd Leers.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief