Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De nacht van de val van Gerd Leers

22 mrt 10

Kijk of luister naar: De nacht van de val van Gerd Leers

Gerd Leers was de populairste burgemeester van Nederland; geroemd om zijn daadkracht en eerlijkheid, todat hij in het moeras van belangenverstrengeling terecht kwam en van zijn troon viel.


Zijn vakantiehuis in Bulgarije nekte Gerd Leers. De burgemeester stapte op omdat er door zijn handelen bij de aankoop en de nasleep hiervan een "onwerkbare" situatie was ontstaan volgens een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht.

Bulgarije
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht de zaak en rapporteerde dat Leers "onhandig en onverstandig" heeft geopereerd en minimaal de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt bij de perikelen rondom de aankoop van de vakantiewoning. Het bureau concludeerde dat het handelen van de burgemeester niet in strijd was met de wet en dat hij geen misbruik van zijn ambt heeft gemaakt voor privédoeleinden.

Vertrek
De conclusies in het rapport zorgden ervoor dat een meerderheid in de gemeenteraad, met de coalitiepartijen PvdA en GroenLinks voorop, hun vertrouwen in de burgemeester verloren. Op 14 januari 2010 hield Leers de eer aan zichzelf en stapte op als burgemeester van Maastricht, nog voor de gemeenteraad zou stemmen over zijn positie.

Reconstructie
Zaterdag zond NOVA deel 1 uit van de reconstructie van de val van Leers. Vanavond deel 2 over de nacht  in januari dat Gerd Leers zijn positie in de gemeenteraad verdedigde. Weken leefde de bungelende burgemeester naar het moment toe dat hij, onder grote mediabelangstelling, oog in oog kwam met de voltallige gemeenteraad. Met bloed, zweet en tranen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief