Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama hervormt zorgstelsel

22 mrt 10

Kijk of luister naar: Obama hervormt zorgstelsel

Wat veel van zijn voorgangers niet lukte, is Barack Obama wél gelukt: een ingrijpende hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel.


Nivellerend systeem

Tot 2014 moet het aantal Amerikanen met een zorgverzekering stijgen met 32 miljoen tot 95 procent van de bevolking. De kosten die daaraan verbonden zijn, worden deels terugverdiend door de op lange termijn lagere overheidskosten. Verder moet een nivellerend systeem waarbij mensen met lage inkomens minder betalen dan veelverdieners, de verplichte zorgverzekering ook voor de minima haalbaar maken.

Wat betekent het nieuwe systeem voor de zorgverzekeraars en voor de gezondheidszorg zelf?

NOVA blikt terug op de afgelopen nacht, met onder meer Robert Jan Bos, al vijftien jaar huisarts in het hartje van Manhattan en een gesprek met Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidszorg aan de Universiteit van Tilburg. Verder een gesprek met demissionair minister voor Volksgezondheid Ab Klink. Hij heeft het afgelopen jaar overleg gehad met zijn Amerikaanse collega Kathleen Sebelius.
 
Bekijk hier de reportage die het Amerikaanse PBS Newshour maakte over de Nederlandse gezondheidszorg met ondermeer een gesprek met Ab Klink, Roger van Boxtel en Els Borst.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief