Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tbs'er filmt rap-videoclip in cel

23 mrt 10

Kijk of luister naar: Tbs'er filmt rap-videoclip in cel

De 16-jarige Awa die als kleine jongen uit Irak is gevlucht, steekt in 2004 zijn vriendin in brand. De jongen wordt veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf en tbs, want de rechter vindt dat hij zo snel mogelijk moet worden behandeld voor een narcistische en anti-sociale stoornis.


Relaties

Maar in kliniek de Rooyse Wissel (in Limburg) blijft die therapie nagenoeg uit. Wel krijgt Awa relaties met twee sociotherapeutes en moet hij worden overgeplaatst. Awa beklaagt zich nu in een single en videoclip over de - ook volgens anderen - personele chaos in de Rooyse Wissel. En ook bekende tbs-advocaten slaan inmiddels alarm. Zij vinden dat de kliniek onder curatele moeten worden gesteld.

Kort geding
De rechter bepaalde vandaag in kort geding dat de single van Awa niet mag worden uitgebracht. Het slachtoffer heeft volgens de rechter het recht om niet met Awa geconfronteerd te worden zolang hij in een tbs-kliniek zit. Dat zou door het uitbrengen van de single wel gebeuren. De advocaat van Awa meende eerder dat de rechter anders zou beslissen omdat volgens hem de rap niet over het misdrijf gaat maar over de kliniek.

Kamervragen
Naar aanleiding van deze uitzending heet SP-Kamerlid Krista van Velzen kamervragen gesteld.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief