Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geruimde geitenhouders claimen vervolgschade bij overheid

24 mrt 10

Kijk of luister naar: Geruimde geitenhouders claimen vervolgschade bij overheid

Veel geruimde geitenbedrijven vrezen failliet te gaan. De economische schade is voor hen enorm.


Via de nieuw op te richten Vereniging van Geruimde Geitenbedrijven willen getroffen geitenhouders nu een schadeclaim gaan indienen bij de overheid. Dat melden initaitiefnemers Frans Elshoff en Gerrit-Jan Veelers vanavond in NOVA.

Vervolgschade
Frans Elshoff: "We gaan de minister aansprakelijk stellen voor alle geleden schade." Tot nu toe krijgen de geruimde boeren alleen een vergoeding voor de geruimde geiten. Per bedrijf hebben zij daar bovenop gemiddeld 200.000 euro vervolgschade. De minister beschouwt dat als bedrijfsrisico en wil hiervoor niet opdraaien. Bij advocatenkantoor Linssen te Tilburg, hebben zich inmiddels al 40 geitenhouders gemeld die de staat aansprakelijk willen stellen voor de vervolgschade. Volgens advocaat Joost de Rooij hebben de boeren een goede kans bij de rechter: "Dit gaat verder dan het normale bedrijfsrisico."

Ruiming
Tot nu toe zijn er op 77 bedrijven ongeveer 45.000 drachtige geiten geruimd om de verspreiding van de Q-koorts bacterie tegen te gaan. Gisteren werd het 78e besmette bedrijf bekend gemaakt en de verwachting is dat er nog meer zullen bijkomen.

Versoepeling
Deze week kondigden ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) een mogelijke versoepeling van de Q-koorts maatregelen aan. Misschien wordt in juni het fokverbod en vervoersverbod opgeheven. Volgens geruimde geitenhouders zal die versoepeling hun bedrijven niet redden van faillissement. Het fokverbod op de niet geruimde dieren blijft levenslang gehandhaafd, via die weg zijn nieuwe lammeren dus niet te krijgen en lammeren kopen is zo goed als onmogelijk. Het aanbod in binnen- en buitenland is schaars. "Het is einde oefening voor ons als er geen compensatie van de vervolgschade komt," aldus Jan Schepers uit Laren (Gld).

Geen compensatie
Minister Verburg heeft tot nu toe geen verdere compensatie in het vooruitzicht gesteld. Morgen is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de toekomstscenario's voor de geitensector na de Q-koorts.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief