Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saoedische 'idol' haalt uit naar geestelijken

24 mrt 10

Kijk of luister naar: Saoedische 'idol' haalt uit naar geestelijken

Ook in de Arabische wereld kent men het programma Idols. Alleen gaat het daar niet om de vraag wie kan het beste zingen, maar wordt daar furore gemaakt met het declameren van gedichten.


Vorige week trad de Arabische vrouw Hissa Hilal op in de halve finale. En onder luid gejuich van het publiek en de jury las ze een kritisch gedicht voor over fundamentalistische geestelijken. Het gevolg: een plaats in de finale, maar ook doodsbedreigingen op internet.

Poet of Millions
Hissa Hilal riskeert met haar deelname aan het tv-programma 'Poet of Millions' (de poëtische versie van Idols) de doodsbedreigingen, omdat zij leeft in een maatschappij die gekenmerkt wordt door onderdrukking van de vrouw.

Tirade
Haar gedicht is een tirade tegen moslimgeestelijken 'die op hun machtige kansels zitten' maar de mensen 'bangmaken met hun fatwa's' en 'als een wolf loeren' naar mensen die vrede willen. Het leverde haar luide aanmoedigingen op.

Live
Hilal, van top tot teen gehuld in een zwart gewaad met alleen haar ogen zichtbaar bracht haar gedicht live op de televisie:'Ik heb het kwaad gezien in de ogen van fatwa's, op het moment dat wat toegelaten is, wordt verdraaid tot wat verboden is', zei ze in haar gedicht. Ze noemde de verordeningen 'een monster dat uit zijn schuilplaats komt,... barbaars en blind, met de dood als gewaad dat met een gordel bijeengehouden wordt'.

Doodstraf
Haar gedicht wordt gezien als een antwoord op Sjeik Abdulrahman al-Barrak, een prominente Saoedische geestelijke die een omstreden fatwa heeft uitgevaardigd: iemand die voorstander is van meer contacten tussen man en vrouw, is een ongelovige en verdient daarom de doodstraf. Maar meer in het algemeen is haar tirade vooral gericht tegen alle extremistische geestelijken die via universiteiten, tv-programma's en websites grote invloed uitoefenen.

NOVA spreekt met Hissa Hilal.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief