Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA-jongeren willen Leers

25 mrt 10

Kijk of luister naar: CDA-jongeren willen Leers

Het blijft onrustig bij het CDA. De CDA-jongeren in het zuiden willen Gerd Leers als lijsttrekker en dus niet Jan Peter Balkenende. Dat meldt de Volkskrant.


Verbindend
Ondanks alle inspanningen van de partijtop om de discussie over het lijsttrekkerschap binnenskamers te houden, treden de jongeren toch naar buiten met hun kritiek. ‘Leers is charismatisch, nieuwerwets en verbindend’, schrijven zij in een brief. Ook na de wisseling van de wacht bij de PvdA en de komst van Job Cohen, drongen bestuurders uit de regio aan op een discussie over de crisis waarin het CDA is beland.

Meest geschikte kandidaat
Meteen na de val van het kabinet op 20 februari wees het partijbestuur Balkenende opnieuw aan als lijsttrekker. Begin maart - vooral uit de regio - kwamen er al signalen dat CDA-bestuurders het tijd vonden voor een andere lijsttrekker. Ook waren er berichten dat er in de CDA-fractie in de Tweede Kamer wordt betwijfeld of Balkenende de meest geschikte kandidaat is. Maar het partijbestuur van het CDA zag geen enkele reden om het lijsttrekkerschap van partijleider Jan Peter Balkenende te heroverwegen.

Kandidatuur
Gerd Leers heeft aangegeven dat hij wel beschikbaar is voor de landelijke politiek maar niet voor een plek op de kieslijst. De jongeren hopen dat hij van mening zal veranderen als voldoende CDA’ers zich uitspreken voor zijn kandidatuur.

Barometer
In NOVA vanavond ook een nieuwe Politieke Barometer: hoe staat het CDA er voor in de peilingen? En hoe zou de Tweede Kamer er uit zien als er nu verkiezingen zouden zijn gehouden?

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief