Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland zet asielkinderen op straat

25 mrt 10

Kijk of luister naar: Nederland zet asielkinderen op straat

In ruim een jaar tijd zijn veertien gezinnen met kinderen die Nederland niet in mogen, op straat komen te staan. Op dit moment zitten nog 74 gezinnen van uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten in afwachting van hun vertrek.


Niet bindend
Volgens een recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten handelt Nederland in strijd met het Europees Sociaal Handvest door uitgeprocedeerde gezinnen op straat te zetten. De Tweede Kamer wilde van de minister weten wat dit voor gevolgen heeft. Hirsch Ballin schrijft de Kamer dat de uitspraken van het comité, dat toeziet op de naleving van het handvest, niet bindend zijn.

Twaalf weken
Hirsch Ballin voert aan dat de onderdelen van het handvest die Nederland zou negeren, niet gelden voor illegalen. Hij stelt dat een gezin na afwijzing van het asielverzoek de tijd krijgt om terug te keren. Uitgeprocedeerde gezinnen kunnen in de vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel hun vertrek uit Nederland voorbereiden. Als dat na twaalf weken niet is gelukt, staan ze op straat. Dat kan ook gebeuren als hun asielaanvraag, in het aanmeldcentrum van hetzelfde Ter Apel, direct wordt afgewezen, schrijft Defence for Children op haar website. 

Lees hier de reactie van het ministerie van Justitie op deze uitzending.

Mail de maker

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief