Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Personal shopper' van Noord-Koreaanse dictator spreekt

26 mrt 10

Kijk of luister naar: 'Personal shopper' van Noord-Koreaanse dictator spreekt

Een Noord-Koreaanse kolonel wil met zijn geweten in het reine komen. Hij doet een boekje open over de Noord-Koreaanse dictator Kim Il Sung - die in 1994 overleed - en zijn zoon Kim Jong Il.


Weelde

Twintig jaar lang is Kim Jong Ryul de 'personal shopper' van de Noord-Koreaanse dictator Kim Il Sung en zijn zoon Kim Jong Il geweest. Gepantserde Mercedeslimousines, afluisterapparatuur, vergulde handvuurwapens of complete fabrieksinventaris: kolonel Ryul kon het regelen in het kapitalistische West-Europa.

Geweten
Hij werkte jaren lang undercover in Oostenrijk en was er getuige van hoe de dictator in weelde leefde, terwijl zijn volk moeite had om te overleven. Tot zijn geweten gaat knagen en hij besluit niet meer terug te keren naar de Volksrepubliek. Kim Jong Ryul zegt een boekje te hebben willen opendoen om met een rein geweten te kunnen sterven. NOVA spreekt hem Wenen.

Honger
Volgens vluchtelingen uit Noord-Korea gaat het steeds slechter met de econonomie in hun land. Het vertrouwen in het politieke systeem is tot een nulpunt gedaald en er sterven steeds meer mensen van de honger.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief