Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Job Cohens visie op de toekomst

26 mrt 10

Kijk of luister naar: Job Cohens visie op de toekomst

De kersverse lijsttrekker van de PvdA en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen was vandaag in Leeuwarden. Hij gaf er zijn visie op mogelijke oplossingen voor de financiële crisis. Zijn visitekaartje als nieuwe lijsttrekker van de PvdA.


Voetsporen
De Van der Wielen Stichting organiseert jaarlijks lezingen die specifiek bedoeld zijn voor beleidsmakers uit verschillende sectoren zoals overheid en bedrijfsleven. Job Cohen trad vandaag in Friesland - de bakermat van Pieter Jelles Troelstra en Anne Vondeling - in de voetsporen van zijn socialistische voorgangers. In zijn lezing verwoordde Cohen zijn visie op de economische crisis, de globalisering, de graaicultuur, de rol van de overheid en de toekomstige economische richting die Nederland moet inslaan.

Meedoen
Zo is het volgens Cohen onmogelijk en economisch onverantwoord om grote groepen in de samenleving aan de kant te laten staan. "Dat vraagt om een urgent besef dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, nodig is, zeker de komende jaren."

Den Uyl
In zijn toespraak verwees Cohen naar de woorden van voormalig PvdA-leider Joop den Uyl die in 1985 over 'de boel bij elkaar houden' schreef. Volgens Cohen is de opdracht nu nog dezelfde en de urgentie groot. Juist nu er sprake is van toenemende maatschappelijke onzekerheid en culturele verschillen worden uitvergroot, is het volgens Cohen onwenselijk dat ook economische verschillen tussen mensen verder toenemen. "Met elkaar delen, onderlinge verbinding en betrokkenheid zijn niet alleen een teken van beschaving, maar ook een voorwaarde voor economische veerkracht", aldus de beoogd lijsttrekker. 

Lees de gehele lezing hier

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief