Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hypotheekrenteaftrek geen politiek taboe meer

26 mrt 10

Kijk of luister naar: Hypotheekrenteaftrek geen politiek taboe meer

De huizenprijzen in Nederland dalen licht maar zijn ondanks de crisis redelijk stabiel. Eén van de redenen is de hypotheekrenteaftrek. Vooral voor dure huizen en hoge inkomens is die aftrek erg interessant. De fiscus betaalt mee en dus zijn de woonlasten veel lager.


Instorten
Met het oog op de verkiezingen wordt er in Den Haag nu weer volop gespeculeerd over mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, die overigens al honderd jaar bestaat. D66, SP en GroenLinks willen de hypotheekrenteaftrek beperken. De VVD en het CDA moeten er niet aan denken. Er rust in ieder geval geen taboe meer op het 'H-woord'. En dus zijn er ook meteen weer waarchuwende woorden van onder meer de president van De Nederlandse Bank president Nout Wellink. Hij vindt dat er nu niet aan de renteaftrek moet worden getornd. Plotselinge afschaffing van de aftrek zou de woningmarkt namelijk doen instorten en dat is in tijden van crisis levensgevaarlijk.

Gevaarlijk?
Twintig jaar geleden schafte Zweden de hypotheekrenteaftrek af, met rampzalige gevolgen voor de huizenprijzen. Wat is voor Nederland wijsheid? Daarover debatteren VVD-Kamerlid Stef Blok en D66-fractievoorzitter Eerste Kamer Gerard Schouw. D66 schreef het beperken van de aftrek al het verkiezingsprogramma, de VVD is mordicus tegen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief