Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paarlberg maandag voor de rechter

27 mrt 10

Kijk of luister naar: Paarlberg maandag voor de rechter

Jan Dirk Paarlberg, vermogend zakenman en kasteelheer, staat maandag voor de rechter.


Justitie verdenkt hem van meerdere feiten waaronder oplichting, valsheid in geschrifte,  belastingfraude en het witwassen van 17 miljoen euro; geld dat is afgeperst door Willem Holleeder.

Handdoek
De rechtszaak tegen Paarlberg zou vorig jaar zomer al van start gaan, toen zijn advocaat Gabriël Meijers, die hem sinds het begin van de affaire bijstond, de handdoek in de ring gooide. Meijers vond dat hij van de rechter niet genoeg tijd kreeg om te reageren op een rapport van het OM. Advocate Bénédicte Ficq volgde hem op.

Holleeder-Paarlberg
Sinds de aanhouding van Willem Holleeder, in januari 2006, wordt Jan-Dirk Paarlberg  door justitie gezien als zijn witwasser. Hij zou de zeventien miljoen euro die Holleeder van Endstra afperste voor Holleeder hebben moeten bewaren. De lezing van Paarlberg is dat hij in het verleden inderdaad zaken deed met Endstra, maar daarmee is gestopt toen Endstra een "bedenkelijke reputatie" kreeg. De belangen van Endstra moesten toen ontvlochten worden, waarmee volgens Paarlberg een betaling van 17 miljoen euro van Endstra aan Paarlberg was gemoeid.

Vrij
Paarlberg werd niet lang na de moord op Endstra in 2004 aangehouden. Enkele dagen later kwam hij weer op vrije voeten. Pas twee jaar later werd duidelijk waarvan de voorheen gerespecteerde zakenman precies wordt verdacht.

Beslag
Vooruitlopend op de zaak legde het OM in januari van dit jaar al voor miljoenen euro's beslag op onroerend goed, voertuigen en kunst in bezit van Paarlberg. Daaronder zijn een groot landgoed in Maarssen, een penthouse in een Rotterdamse woontoren en diverse andere panden. Ook is beslag gelegd op een wijncollectie en schilderijen van onder meer Renoir, Van Dongen en Picasso.

NOVA zet vanavond alle feiten in deze zaak op een rij.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief